Barcelona Energia Llum

Barcelona Energia (BE), l’empresa elèctrica municipal, ha aconseguit subministrar l’electricitat a 1.482 famílies de la ciutat en el primer any de servei. BE va començar a abastir consumidors privats l’1 de gener del 2019, tot i que des d’uns mesos abans ja ho feia a empreses i instal·lacions de l’Ajuntament (com l’enllumenat públic).

Si se sumen els contractes privats i els d’equipaments municipals (4.463), Barcelona Energia té actualment un total de 5.945 contractes. Segons ha explicat en la Comissió d’Ecologia el regidor de Transició Energètica, Eloi Badia, l’Ajuntament s’ha estalviat 133.500 € en la factura de la llum des que va començar a funcionar Barcelona Energia.

Lluny de l’objectiu de 20.000 usuaris

L’oposició en bloc ha criticat que després d’un any de vida de BE l’empresa encara està molt lluny d’assolir l’objectiu de 20.000 usuaris particulars, tal com va plantejar el govern municipal des de l’inici. Jordi Coronas (ERC) ha constatat que Barcelona Energia “té molt complicat assistir un nombre elevat de clients” i, per això, Francina Vila (JxC) ha acusat l’executiu de Colau de generar expectatives que no ha complert: “De tot allò que pretenien, avui encara no és”.

Celestino Corbacho (Cs) ha advertit que el govern municipal utilitza BE per fer “propaganda” i ha reblat: “D’acord amb la idea [de l’elèctrica pública], però baixi una mica a la Terra”. En paral·lel, Óscar Ramírez (PP) ha demanat “saber què ha fallat” per no poder arribar als 20.000 usuaris i Manuel Valls (BCN Canvi) ha lamentat que BE “no és un servei d’utilitat per als barcelonins”.

Davant de les crítiques, Eloi Badia ha defensat que les dades del primer any de servei a particulars “s’equiparen a altres empreses que han començat a operar” des del sector privat, i ha destacat un grau de fidelitat dels usuaris del 97 %. També ha dit que les famílies amb contracte a Barcelona Energia s’han pogut estalviar entre 60 i 68 € anuals en la factura de la llum.