La taula de partits convocada pel president de la Generalitat, Quim Torra, ha acabat sense cap avenç ni acord entre els partits polítics. En la trobada a palau hi han participat Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, el PSC i els comuns. Ciutadans, el PP i la CUP han rebutjat anar-hi. Es tracta de la tercera reunió de l’anomenat Espai de Diàleg i en què, entre altres coses, s’ha debatut la reunió que han de tenir en els pròxims dies Torra i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez; una trobada que se celebrarà abans de la negociació bilateral entre els dos executius.

La cita ha estat marcada per la petició dels comuns de convocar noves eleccions a Catalunya. Quim Torra ha respost que no hi ha “cap motiu ni voluntat” de tornar a les urnes. Així ho ha explicat la portaveu del govern català, Meritxell Budó, en una compareixença posterior a la reunió dels partits. Tot i això, la consellera de la Presidència ha celebrat que tots els representants polítics presents hagin coincidit en el fet que hi ha un “conflicte polític” entre Catalunya i l’Estat.

A la taula de partits, Junts per Catalunya ha demanat un mediador per a les negociacions amb l’Estat, així com “un pla de treball i periodicitat”. Esquerra Republicana també descarta per ara eleccions avançades a Catalunya. Segons el president del grup parlamentari dels republicans, Sergi Sabrià, la seva “prioritat” és el diàleg i la negociació amb l’Estat, després de l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez. ERC vol que les reunions entre la Generalitat i La Moncloa arribin aviat i ha anunciat que hi portaran l’amnistia i l’autodeterminació com a mecanismes per resoldre el conflicte polític.

Eleccions a Catalunya per obrir una “nova etapa”

La presidenta dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ha justificat la seva proposta, que preveu la convocatòria electoral entre l’abril i el maig. Albiach creu que el govern català actual va ser elegit en unes condicions diferents de les actuals i aposta per un executiu més adequat per obrir una “nova etapa” de diàleg entre la Generalitat i l’Estat. Els comuns també demanen que els pressupostos es tramitin abans del març.

El PSC està d’acord amb la convocatòria d’eleccions perquè “aquesta legislatura està exhaurida o exhausta”. El primer secretari del partit, Miquel Iceta, també ha demanat que Torra porti “un temari més ampli” que l’autodeterminació i l’amnistia a la reunió amb Sánchez. El líder socialista ha explicat que Torra “no ha acceptat” els suggeriments dels socialistes.