El Parlament de Catalunya ha ratificat Quim Torra com a president de la Generalitat després d’aprovar el punt de la proposta de resolució conjunta de JxCat, ERC i la CUP amb els vots a favor del bloc independentista i l’abstenció de Catalunya en Comú, que confirma Torra com a cap del Govern.

Ha estat en un plenari extraordinari convocat després que divendres la Junta Electoral Central (JEC) va acordar la inhabilitació de Quim Torra i va deixar sense efecte la seva credencial de diputat. Això implica directament la seva inhabilitació com a president de la Generalitat, ja que per assumir el càrrec cal ser abans diputat del Parlament, com dicta l’Estatut.

La sessió ha començat a les 17 h i el president de la Generalitat ha entrat a la cambra enmig d’una ovació per part del bloc independentista.

Torra: “El camí és plantar-nos”

El plenari ha engegat amb la intervenció del president de la Generalitat, que ha tingut temps il·limitat per al seu discurs. Ha apel·lat als diputats de la cambra; els ha demanat que votin “a consciència” i els ha recordat: “Seure en aquests seients és una responsabilitat immensa que tenim cadascú amb els ciutadans”.

Davant la resolució de la JEC, Torra ha lamentat que se sorteja el Parlament de Catalunya com a òrgan de decisió i ha aclarit que “no és un organisme autonòmic sense poder polític”. Per això, ha repetit que si la cambra rebutja el dictamen de la Junta Electoral, mantindrà l’escó i continuarà com a president.

Quim Torra ha criticat la democràcia i la justícia espanyola per estar “polititzats” i l’ha qualificat “d’escàndol” per a Europa. Amb tot, ha demanat als diputats que es plantin davant la JEC: “Per defensar la democràcia, a vegades cal plantar-se per avançar. Plantem-nos i avancem. És a les nostres mans”.

Propostes dels independentistes, comuns i PSC, a debat

La compareixença de Torra i la intervenció dels grups era l’únic punt de l’ordre del dia però finalment s’ha votat incloure-hi tres propostes de resolució. La primera ha estat iniciativa dels partits independentistes, que han firmat un document conjunt que rebutja la decisió de la Junta Electoral i la qualifica de “cop d’estat”.

La segona l’han presentada els socialistes per considerar la possibilitat d’interposar un recurs contra la decisió de la JEC. Finalment, la tercera, dels comuns, per denunciar que la Junta “s’ha extralimitat” en les seves funcions. El ple ha rebutjat incloure a l’ordre del dia les propostes de Ciutadans i el PP.

El ple s’ha seguit des de les portes del Parlament

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) havia convocat una concentració al passeig de Lluís Companys en rebuig a la inhabilitació de Torra. Ara bé, els concentrats han forçat les portes del Parc de la Ciutadella, que estava tancat, i han arribat fins a les portes del Parlament, des d’on han seguit el ple gràcies a uns altaveus.