El barri del Besòs ha unit tres grups municipals en una mateixa causa. TriasxBCN, BComú i ERC han registrat la petició d’una comissió extraordinària perquè el govern del PSC es comprometi amb la rehabilitació de finques en mal estat al barri. Els grups denuncien que l’executiu de Jaume Collboni ha aturat el pla de regeneració urbana, però fonts municipals asseguren que “no s’ha aturat res”.

En el marc del pla de regeneració urbana al Besòs, es va concretar una prova pilot per reformar 10 finques que es finança, en part, gràcies als fons Next Generation. De moment, només s’ha actuat en un edifici i veïns i oposició reclamen al govern municipal que concreti el calendari per a les finques pendents i que s’actuï en altres edificis amb necessitats urgents com ara problemes estructurals i d’aïllament.

L’escrit que han registrat els tres grups exigeix al govern socialista que expressi el compromís amb la regeneració urbana del Besòs i altres barris com la Trinitat Vella, Canyelles o la Pau. També li reclamen un pla que concreti les actuacions segons criteris tècnics d’urgència, així com la inversió dels fons Next Generation. A més, volen que es convoquin les taules de seguiment i que es creï un protocol de comunicació veïnal.

Els regidors Damià Calvet (TriasxBCN), Janet Sanz (BComú) i Jordi Coronas (ERC) a les portes de l’Ajuntament

“No podem badar perquè els fons europeus tenen una data límit per ser aplicats”, ha advertit el regidor Damià Calvet (TriasxBCN), que ha reclamat activar “de manera immediata” la rehabilitació. Des de BComú, Janet Sanz ha acusat el govern Collboni de “paralitzar” tota la feina feta i de no donar informació al veïnat. El republicà Jordi Coronas ha demanat “complir els compromisos i aprofitar tots els recursos”.

“El Besòs és absolutament prioritari”

Fonts municipals han replicat els discursos de l’oposició assegurant que “el Besòs és absolutament prioritari per l’actual govern”. Segons han detallat, aquest mandat es rehabilitaran les 10 finques de la prova pilot, de les quals dues ja tenen les obres en licitació en espera que el Ministeri d’Hisenda autoritzi la tramitació de fons europeus. N’hi ha dues més pendents de llicència i la resta tenen els projectes fets.

L’Ajuntament aportarà a la rehabilitació del Besòs 11,7 M €, dels quals 5,7 milions provenen dels fons Next Generation, que s’han d’executar fins al 2026. Fonts municipals denuncien que en l’última reunió del Secretariat del Compromís Besòs-Maresme no hi va assistir cap regidor de l’oposició i que hi ha prevista una reunió al gener amb l’informe tècnic amb de més de 1.000 inspeccions i les actuacions a impulsar.