L’Ajuntament de Barcelona començarà el 2024 amb el pressupost prorrogat perquè, fins ara, el govern en minoria de Jaume Collboni no ha pogut aprovar els comptes. La pròrroga se signarà abans que acabi l’any i, segons ha detallat el tinent d’alcaldia Jordi Valls, tindrà un impacte en les inversions, que cauran un 17 % respecte al pressupost del 2023. Tot i això, Valls ha insistit que el govern vol aprovar els comptes durant el 2024.

Amb la pròrroga, el paquet global d’inversions serà de 450 M €, una xifra que queda lluny dels més de 770 M € que preveia el pressupost del 2024 que no es va arribar a votar. Tot i això, el responsable d’Economia ha assegurat que la xifra d’inversions s’assembla a la mitjana dels últims 10 anys (excepte els dos últims). La pròrroga també impactarà en les subvencions nominatives, que hauran de passar pel ple per fer-les efectives.

Mantenir prestacions i serveis

En una compareixença a la Comissió d’Economia a instàncies de BComú, el tinent d’alcaldia Jordi Valls ha explicat que la voluntat del govern municipal és “no reduir ni suprimir cap prestació o servei”. En aquest sentit, ha allargat la mà a l’oposició per aprovar modificacions de partides si és necessari i s’ha mostrat convençut d’aconseguir el suport dels grups perquè cap servei municipal no tingui reducció en la despesa.

La portaveu de BComú, Janet Sanz, ha expressat preocupació per la reducció d’inversions i ha acusat l’executiu municipal d’improvisar: “No han fet tot el possible, han de treballar i liderar un acord de govern que faci possible tirar endavant el pressupost”. Des de TriasxBCN, Ramon Tremosa veu el PSC “amb poca pressa” per aprovar els comptes i ha exigit al govern que incorpori “voluntat de canvi” als números.

En el debat, el republicà Jordi Castellana ha reiterat que no els agrada el rumb del govern socialista, però s’ha mostrat “obert a parlar amb tothom” sobre el model de ciutat que ha de recollir el pressupost. Valls li ha recollit el guant. Des del PP, Àngels Esteller ha lamentat que el govern municipal “oculta amb qui vol pactar” els comptes i Gonzalo de Oro (Vox) veu una “actitud prepotent” en l’equip de Collboni.