Xavier Marcé, regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, ha explicat que el consistori estudia fórmules per blindar les sales de música històriques de la ciutat. En una entrevista al programa ‘bàsics’, de betevé, Marcé ho ha estès a altres llocs que també tenen programació cultural, on fa prou temps que hi ha activitat i que han tingut “una vida emblemàtica”.

El regidor ha admès, però, que no són fàcils de protegir perquè, entre altres raons, “els propietaris potser tenen altres objectius i això ho fa molt difícil”. Per això, ha matisat que s’hauria d’analitzar jurídicament perquè, en cas de tirar endavant una mesura com aquesta, s’evitessin impugnacions. Per acabar, ha insistit que ja fa temps que s’està treballant “una idea claríssima”: “Protegir al màxim la continuïtat dels espais de la cultura, perquè no en tenim tants”.

Mesures perquè els festivals es quedin tres anys a la ciutat

Marcé n’ha parlat en preguntar-li pel traspàs de la sala Sidecar, que ha reconegut que li preocupa. En l’entrevista també ha conversat sobre festivals i, al mateix temps que ha lloat el fet de tenir un espai en plena trama urbana com el Fòrum —que, a diferència dels recintes de Madrid, no és als afores—, ha insistit que per això cal teixir acords amb el veïnat. Ha recordat que ja n’hi ha i que en el cas del Fòrum s’hi permet un nombre concret de festivals en una època determinada de l’any.

Tot i així, ha revelat que es treballa una mesura de govern per arribar a pactes amb els promotors perquè els festivals s’hi quedin un mínim de tres anys. “Perquè puguin planificar i per assegurar una corresponsabilitat amb l’espai. […] Si volem mantenir festivals a la porta del metro, on viu gent, hem de generar un model de corresponsabilitat que realment impliqui les parts”, ha conclòs.