Una família del barri del Besòs fa vuit mesos que viu amb el sostre esfondrat del seu pis del carrer de Marsala. Al febrer es va trencar un baixant comunitari i això va provocar una fuita d’aigua que ha acabat ensorrant el sostre del menjador, la cuina i el lavabo del pis. També hi ha provocat goteres i n’ha fet malbé els mobles. Ara, la humitat s’està estenent al passadís i li està sortint verdet.

“No es tracta d’una qüestió d’estètica, és un perill. Ens cau l’aigua a sobre, trossos de pladur…”, denuncia la veïna, Aurora Jiménez. La comunitat no té assegurança i, per tant, ningú n’assumeix la reparació. L’edifici té 24 habitatges, la majoria són propietat de bancs i molts estan ocupats.

La situació s’agreuja cada dia i ja no saben a qui recórrer. L’Aurora explica que tenen por de viure al pis. “La llum salta molt sovint, els cables estan penjant. Arribarà un moment que digui: tanco la porta i me’n vaig. Però on anem?”, s’exclama.

De moment, l’Ajuntament els ha derivat als mediadors comunitaris, però els veïns es queixen que no tenen competències ni eines per donar resposta a situacions com aquesta.

No es tracta d’un cas aïllat

Al barri del Besòs i el Maresme hi ha prop d’un centenar de finques que no es poden fer càrrec del manteniment dels edificis. És per això que des de l’associació de veïns demanen a l’Ajuntament que creï una oficina de gestió de comunitats vulnerables, que actuï d’ofici per localitzar els propietaris i que realitzi el manteniment bàsic que necessiten els edificis.

Per a l’associació de veïns, una alternativa seria que l’Institut Municipal d’Urbanisme, que aviat tindrà una oficina al barri, pogués fer de mediador i donar assistència urgent a casos com el de l’Aurora.