CIE Zona Franca
(ACN) El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat per carta al ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, el tancament definitiu del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca. Torrent ha fet la petició formal després que aquest dijous el Parlament tornés a aprovar una moció en aquest sentit. Mentre no s’executi el tancament, el president de la cambra catalana també ha informat al ministre que una delegació de diputats de la cambra, encapçalada per ell mateix, té intenció de visitar el CIE de la Zona Franca per conèixer de “primera mà” la realitat i les condicions de la vida dels interns del centre. Per això, demana al ministre que adopti les mesures necessàries perquè es pugui fer al més aviat possible.

Rebuig de la societat catalana al centre

En la missiva, Torrent adjunta les diverses resolucions del Parlament, del Síndic de Greuges i de l’Ajuntament de Barcelona en relació amb el CIE de la Zona Franca perquè tingui coneixement de la preocupació existent a Catalunya sobre aquesta qüestió i “ajudin a comprendre la necessitat d’aquest tancament”. El president del Parlament argumenta que la societat catalana ha expressat de forma reiterada i molt majoritària el seu rebuig als CIE.

“La privació de llibertat de manera preventiva de persones que no han comès cap delicte, sense resolució judicial prèvia i pel simple fet de trobar-se en una situació administrativa irregular, no hauria de formar part de la política migratòria d’un govern progressista.”

Segons el president del Parlament, hi ha altres mesures més respectuoses amb els drets humans i menys costoses per a l’administració pública, que permetrien gestionar el fenomen migratori. I conclou que no es pot admetre que el dret a la llibertat d’una persona estigui relacionat amb la seva nacionalitat.

L’Ajuntament fa anys que pressiona pel tancament

El govern municipal va anunciar intenció de tancar-lo el 2016, al·legant que no tenia la llicència d’obres mentre s’estaven fent feines de reforma a l’edifici. També va arribar a emetre una ordre per precintar el centre i va dur el cas a l’Audiència Nacional.