Toc d’atenció de l’Ajuntament al govern central. El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, ha explicat que els refugiats que arriben a Barcelona han d’esperar 11 mesos per a la primera cita amb el sistema d’acollida estatal. El temps d’espera gairebé s’ha duplicat, perquè abans era de sis mesos. Mentrestant, el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats municipal (SAIER) els ofereix de manera provisional pensions o similars.

El regidor ha explicat que cada nit allotgen una mitjana d’entre 150 i 200 persones en aquesta situació. Un fet que podria explicar aquest increment del temps de demora és que aquest 2019 es van disparar les sol·licituds d’asil i l’Estat espanyol és per primera vegada el país de la Unió Europea que lidera el rànquing, segons les dades de l’Oficina Europea de Suport a l’Asil.

Es recupera el fons d’acollida per als municipis

En aquest sentit, Marc Serra també ha anunciat que després d’una reunió a Madrid amb el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, en què també va participar l’alcaldessa, Ada Colau, han aconseguit un compromís per restablir els fons d’acollida i integració per a les Comunitats Autònomes i els municipis. Es tracta d’un finançament que es tenia per a l’atenció dels refugiats i que el govern del PP va suprimir.

El SAIER supera la barrera dels 20.000 atesos

Aquestes dades s’han fet públiques en la presentació del balanç d’aquest equipament, que durant l’any passat va atendre 20.620 persones, fet que representa un 6 % més que el 2018, i un augment del 81 % respecte als usuaris de l’any 2015.

Per tant, es consolida la demanda creixent d’aquest servei municipal d’atenció i, en particular, de les persones amb perfil de refugiat, que ja representa el 54 % del total. També creixen les persones que sol·liciten protecció internacional, que representen el 45,7 %.

Molts dels usuaris del SAIER són famílies amb infants. Per això, també continua augmentant el nombre d’infants i joves atesos en nuclis familiars que aquest 2019 van ser 2.359, un 30 % més.

Origen dels refugiats

Pel que fa a la procedència de les persones que arriben a Barcelona, es consolida la tendència dels darrers anys. La majoria venen de Veneçuela (3.069 persones),  Colòmbia (3.000), Hondures (1.766), Geòrgia (1.766) i el Marroc (1.338).