El síndic de greuges de Catalunya ha presentat lInforme de l’Autoritat Catalana de Prevenció de la Tortura i d’altres Tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants, corresponents a l’any 2012. En aquest informe consta que s’han doblat el nombre de visites, respecte l’any anterior. Concretament, s’han fet 36 visites a 33 centres. El document també recull 21 recomanacions com a resultat de les visites realitzades. D’aquestes recomanacions, 15 es fan per primera vegada, en canvi, sis es van recollir ja en l’informe de l’any 2011, però encara estan pendents d’acceptació o de compliment.

Les visites que s’han realitzat han estat a sis centres penitenciaris, 11 comissaries de policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, 10 comissaries de la Policia Local/Guàrdia Urbana, tres centres de justícia juvenil, un centre de protecció de menors, un centre de persones amb discapacitat i un centre residencial geriàtric.

Dins del document es recullen, entre d’altres, les denúncies d’una vintena de presos de Brians II, que asseguren que van ser víctimes de maltractaments per part dels funcionaris. De fet, a dos d’ells ja els han obert un expedients. Segons les víctimes, les agressions es van produir a la zona on no hi ha càmeres de seguretat.

L’informe del síndic també critica, un any més, l’opacitat dels Centres d’Internament d’Estrangers, on tot i les promeses del ministre, encara no ha pogut entrar. És el cas del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona. Com a prova d’aquesta opacitat, Ribó ha retret que el centre no disposa del reglament que va prometre el ministre fa un any. La normativa hauria de regular aspectes que consten a la llei d’estrangeria, com que es permeti l’accés a organitzacions d’atenció als detinguts. El síndic ha recordat que continuen arribant queixes dels interns del CIE.

Una altra qüestió que ha subratllat el síndic és l’estat d’alguns centres on es produeixen detencions. Ha demanat que es cuidi la higiene d’aquests espais.

En l’àmbit institucional, encara resta pendent el conveni de col·laboració entre el defensor del poble, que és el mecanisme nacional de prevenció de la tortura, amb l’autoritat catalana.

El Departament de Justícia ha respost a les crítiques per opacitat del síndic. La conselleria defensa que les presons catalanes són de les més auditades d’Europa.