Nou capítol de l’enfrontament entre l’Ajuntament i el Ministeri de l’Interior pel Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca. Després que el ministeri no donés resposta ni presentés recurs a la resolució municipal de cessament del centre, dictada el juliol passat, ara el consistori n’ha ordenat el precinte.

El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, ha explicat en roda de premsa que abans de fer aquest pas han demanant nous informes tècnics i jurídics. D’una banda, els Serveis de Prevenció d’Incendis han confirmat que l’equipament no té un Pla d’Emergències que garanteixi la seguretat. I de l’altra, un informe extern d’un catedràtic de Dret Administratiu de la UB avala la competència municipal per reclamar aquest pla i la llicència d’activitat.

Davant d’això, Asens ha subratllat que l’ordre de precintament és l’últim tràmit administratiu que farà l’Ajuntament. En cas que no compleixin, portaran el cas a l’Audiència Nacional. El tinent d’alcalde considera que “l’actuació d’Interior frivolitza amb la seguretat de la gent del CIE” i s’ha mostrat convençut que “la llei està al nostre costat”. També ha recordat que hi ha un mandat democràtic de l’Ajuntament i el Parlament per posar fi a aquesta activitat.

La policia espanyola diu que no tancarà

L’anunci de l’Ajuntament ha rebut una resposta ràpida i clara per part de la Policia Nacional. Fonts del cos policial asseguren que l’Ajuntament no té competències per prendre aquestes decisions, i que així ho va posar de manifest l’estiu passat el Jutjat del Contenciós número 2 de Barcelona davant una petició d’empara del consistori. Per aquest motiu, afirmen que no tancaran el centre si no hi ha una sentència judicial.

Des de Tanquem els CIES celebren que el consistori hagi fet aquest pas, però lamenten que el tancament del centre s’hagi convertit en una “batalla política”. A més, segons Cristina Fernández, membre de l’entitat, “els CIES no només s’han de tancar per motius de seguretat, sinó, sobretot, perquè suposen una vulneració dels drets humas de les persones que hi ha tancades”.

La cronologia del CIE

Una protesta de dos mil persones, la més multitudinària que hi ha hagut fins ara a la porta del CIE de la Zona Franca, va servir de preludi a la croada institucional contra el centre el juny de 2015. L’inici d’unes obres a l’interior del centre cinc mesos després semblava una oportunitat d’or. L’Ajuntament va  detectar que el centre no tenia la llicència d’activitat adequada i cinc mesos més tard el consistori va obrir-li un expedient que el Ministeri de l’Interior va obviar. Després d’una tardor convulsa a l’interior del centre, ara el consistori crema l’últim cartutx abans de portar el cas a l’Audiència Nacional.