L’entitat TICTAC ha guanyat el XIV Premi 25 de Novembre, que atorga l’Ajuntament de Barcelona gràcies a un projecte per abordar les violències masclistes en dones migrants. El guardó l’ha lliurat l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, en un acte al Saló de Cent. El jurat ha destacat entre d’altres la perspectiva trans del projecte, així com la capacitat integradora de diferents col·lectius de dones.

L’entrega del Premi 25 de Novembre coincideix cada any amb la commemoració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. Enguany ha estat conduït per la jove poetessa Fátima Saheb, i també ha comptat amb la presència de la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Justícia Global, Feminismes i LGTBI, Laura Pérez.

Protagonisme de les dones des d’una perspectiva trans

El jurat ha destacat del projecte guanyador de la cooperativa TICTAC la voluntat d’integrar diferents col·lectius de dones des de la diversitat i el treball en xarxa a partir del protagonisme de les mateixes dones. També ha valorat la creació de sinergies amb altres entitats i la perspectiva trans.

El consistori entrega aquest guardó des de l’any 2005 en el marc de l’Acord Ciutadà per una Barcelona Lliure de Violència envers les Dones.

Campanya de vídeos que apel·len els homes

L’entrega del premi ha coincidit amb la publicació del tercer i últim vídeo de ficció de la campanya de comunicació municipal “El present és feminista”.

En aquesta ocasió, el vídeo recrea un grup d’amics adolescents que intercanvien la foto íntima d’una noia per les xarxes social. El vídeo busca qüestionar els espectadors i fer-los reaccionar perquè s’impliquin en el combat de les violències masclistes més quotidianes.

Jornada reivindicativa del feminisme

Tota la ciutat s’ha bolcat en la celebració del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones. L’acte més multitudinari ha estat la gran manifestació convocada aquest dilluns a la tarda contra la violència masclista.

Però al matí entitats, institucions i organitzacions també s’han mobilitzat per visibilitzar el rebuig a la discriminació cap a la dona. Representants del govern municipal, la Generalitat i la Diputació de Barcelona han fet un minut de silenci a la plaça de Sant Jaume.

Els sindicats CCOO i UGT han sortit al carrer i han posat l’accent en l’assetjament sexual i la discriminació de les treballadores a la feina.

100 dones, en risc de ser assassinades

Coincidint amb el 25 de novembre, els Mossos d’Esquadra també han fet pública una dada preocupant: unes 100 dones a Catalunya estan sota protecció dels Mossos pel risc de ser assassinades.