L’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona reclama que les víctimes de violència masclista disposin d’un advocat d’ofici fins i tot abans de presentar la denúncia policial. Ho ha reclamat la degana, Maria Eugènia Gay, en el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, que ha ressaltat la importància que la dona sigui acompanyada i assistida jurídicament des del principi.

“L’ICAB reclama i exigeix una intervenció des del primer moment perquè la víctima que acudeix a posar la denúncia tingui coneixement de totes les mesures de protecció que li corresponen i de tots els drets que l’assisteixen com a víctima”, ha dit Gay, en la lectura del manifest.

Segons els Mossos d’Esquadra, en els 10 primers mesos de l’any han pujat les denúncies de violència masclista. En total, la policia protegeix diàriament 100 dones que estan entre un risc mitjà o molt alt de ser assassinades.

Increment de les designacions de lletrat

Durant els 10 primers mesos del 2019, l’ICAB ha designat 3.544 lletrats d’ofici per a víctimes de violència de gènere. Això representa un 4,82 % més que les que va fer el 2018. Des del Col·legi destaquen que es tracta d’una xifra que ha anat augmentant any rere any i que entre el 2014 i el 2018 l’increment ha estat del 16,85 %.

També han denunciat l'”auge de discursos” que neguen la violència masclista i pretenen eliminar, com ara el partit d’ultradreta Vox, les lleis que protegeixen a les víctimes. Durant l’acte, des de l’ICAB, també han reclamat més formació en perspectiva de gènere en l’àmbit judicial.

El pacte d’estat sobre la violència de gènere

L’ICAB també ha demanat que s’implementi el pacte d’estat sobre la violència de gènere.