Tot depèn dels pressupostos. El govern català i el de Barcelona s’han reunit aquest dilluns en la primera comissió mixta Ajuntament-Generalitat del nou mandat i han constatat que tant en els acords com en els desacords, la clau de volta la té poder aprovar els comptes. De fet, el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i la portaveu del govern, Meritxell Budó, s’han conjurat en públic perquè les dues administracions puguin aprovar els pressupostos.

En la trobada, els dos governs han acordat tirar endavant el recàrrec a la taxa turística a Barcelona (de fins a 4 € per turista i nit), tal com el Ple va encomanar al setembre, a instàncies d’ERC. En aquella votació, ja hi va haver entesa entre els partits que governen a banda i banda de la plaça de Sant Jaume. La qüestió, però, depèn que el Parlament aprovi els pressupostos i la llei que els acompanya. De moment, ho abordarà un grup de treball.

Desacord per les escoles bressol

En el que no hi ha hagut acord és en el finançament de les escoles bressol. Collboni ha recordat que, per llei, la Generalitat ha d’aportar un terç del que costa cada plaça i ha denunciat que ara no ho fa. “Ens agradaria que l’aportació tornés al que marca la llei”, ha dit el primer tinent d’alcalde. La consellera Budó ha explicat que el govern preveu una línia de finançament per a les escoles bressol als comptes del 2020. De nou, el pressupost.

Collboni i Budó han constatat que el deute de la Generalitat amb l’Ajuntament s’ha reduït dels més de 100 M € el 2015 a 25,2 el novembre del 2019, tot i que la consellera l’ha elevat a 33 milions. En tot cas, el primer tinent d’alcalde ha insistit a reclamar el “deute ciutadà”, les aportacions que el consistori calcula que el govern català ha deixat d’aportar. Segons Collboni, uns 30 M € anuals des del 2011.