Ha estat un matí de reunions i corredisses al Parlament per negociar les propostes que els partits han fet en relació amb la pobresa i l'emergència social. Per unanimitat, els grups han acordat garantir les beques menjador a tots els infants que compleixen amb els barems fixats. També es destinaran almenys 10 milions per a pobresa energètica, s'ampliarà el pressupost de la renda mínima d'inserció i es fixarà un calendari i actuacions concretes per revertir les retallades en l'atenció primària de salut. En el debat polític previ a les votacions, Junts pel Sí ha remarcat que per aplicar-ho tot caldran nous pressupostos i per això ha demanat responsabilitat als grups per aprovar-los. CHAKIR EL HOMRANI, diputat de Junts pel Sí Si us plau esperem aque aquest element de capacitat de parlar, de veure en què estem d'acord, en què estem en desacord, es demostri de veritat, perquè sinó sí que estarem enganyant a tothom, quan en aquest ple es portin els pressupostos." El Parlament ha decidit per unanimitat crear una comissió de seguiment per comprovar que el govern acaba aplicant totes les propostes que s'han aprovat avui. L'òrgan de control es posarà en marxa després que l'oposició hagi criticat que no es van implantar totes les mesures acordades en el ple de pobresa d'ara fa dos anys. JÈSSICA ALBIACH, diputada de CSQP "Hi ha moltes mesures que ja estaven aprovades i que no s'estan duent a terme. Aquesta és l'oportunitat de complir amb la gent." La cambra catalana també s'ha posicionat en contra de la reforma laboral i ha instat la Generalitat a exigir-ne la derogació davant del govern de l'Estat. Una votació que ha dividit el grup de Junts pel Sí: mentre que els diputats d'Esquerra i els independents hi ha votat a favor, els de Convergència s'han abstingut. ÀNGELS GUITERAS, gerent d'ABD Associació Benestar i Desenvolupament "Se'ns diu que han d'haver-hi pressupostos aprovats que puguin incrementar aquestes partides perquè realment assolim un pla de xoc, que ja considerem insuficient. Però també el que considerem important és que amb els recursos i el pressupost que tenim, pensem que si hi ha consens i voluntat política es pot arribar molt més enllà." FERRAN BUSQUETS, director d'Arrels Fundació "Esperem que cada calgui fer menys plens i cada cop s'avanci molt més. Això sí, creiem que cal una aposta molt més atrevida per solucionar aquest problema de la pobresa, perquè és un tema que la responsabilitat és de tots. I no podem estar a mitges tintes ni aprovant només algunes de les mesures quan el problema és molt greu."

De les més de 80 propostes que s’havien posat sobre la taula, la meitat han rebut finalment llum verda. Tots els partits han votat a favor, per exemple, de destinar 12 milions d’euros extres a garantir beques menjador al 100 % a totes les famílies que ho necessitin, i 10 milions més a ajudar les famílies que no puguin pagar els subministraments energètics. A més, s’ampliarà el pressupost de la renda mínima d’inserció i es fixarà un calendari i actuacions concretes per revertir les retallades en l’atenció primària de salut.

Per a la plataforma Pobresa Zero, que aglutina entitats d’àmbit social, la valoració d’aquest plenari és “agredolça”. La seva portaveu, Teresa Crespo, celebra el “compromís” amb qüestions com la infància o la renda mínima però lamenta que aquestes mesures “depenguin d’un pressupost que encara no tenim”.

També Àngels Guiteras, gerent de l’Associació Benestar i Desenvolupament, celebra que s’avanci en mesures concretes però les valora com a “insuficients per fer front al conjunt de les necessitats de Catalunya, on la pobresa està incrementant dia a dia”. En aquest sentit, Guiteras reclama una aposta clara i decidida per les polítiques socials. “Cal una millor priorització de les polítiques socials i la inversió en els pressupostos que ja tenim, i calen uns nous pressupostos per poder arribar més a fons”, assegura. “Nosaltres estem convençuts que amb el que hi ha ja podem fer més el que s’està fent”.

Per la seva banda, Ferran Busquets, director d’Arrels Fundació, reconeix que “el to és millor que el d’altres anys”, però troba a faltar “mesures molt més atrevides” i “que es parli de la gent que dorm al carrer“. La seva esperança és que “cada cop calgui fer menys plens perquè cada cop s’hagi avançat més”.

Comissió de seguiment

Una de les propostes més ben rebudes per les entitats és la creació d’una comissió de seguiment que ha de vetllar perquè es compleixin els acords i ho facin també en els terminis previstos. L’òrgan de control es posarà en marxa després que l’oposició hagi criticat que no es van implantar totes les mesures acordades en un ple de pobresa d’ara fa dos anys.

Contra la reforma laboral

La cambra catalana també s’ha posicionat en contra de la reforma laboral i ha instat la Generalitat a exigir-ne la derogació al govern de l’Estat, una votació que ha dividit el grup de Junts pel Sí: els diputats d’Esquerra i els independents hi han votat a favor i els de Convergència s’han abstingut.