El 10 de març de 1959 es va produir l’aixecament tibetà que va acabar conduint el dalai-lama i milers dels seus seguidors a l’exili, per la repressió de l’exèrcit xinès. Els tibetans commemoren cada any aquella revolta. L’any 2008, coincidint amb els Jocs Olímpics de Pequín, les protestes es van estendre per tot arreu i, des de llavors, les autoritats xineses han estret el setge a la regió.

Cada any per aquestes dates, restringeixen l’entrada dels estrangers al Tibet i militaritzen l’altiplà fins a finals de març. “Ara mateix hi ha 20.000 agents xinesos vigilant els tibetans, hi ha militars fins i tot als monestirs controlant que ningú no resi per la pau o pel retorn del dalai-lama”, ha explicat a Barcelona FM el director de la Fundació Casa del Tibet, Tubthen Wangcheng. També ha assegurat que “la veritat és la nostra arma”, perquè, malgrat la forta repressió i control que pateixen els tibetans que viuen al seu país, molts envien clandestinament imatges que en donen testimoni.

Així doncs, l’objectiu d’aquesta marxa pacífica que avui es fa a Barcelona i en moltes altres ciutats d’arreu del món és posar fi a tota aquesta repressió i reivindicar la construcció d’un nou Tibet autònom i en pau. “No demanem la independència sinó l’autonomia”, ha precisat Wangcheng, que fa 30 anys que viu a Barcelona. Ell agraeix la solidaritat que rep, en dies com a aquest, de molts catalans. Però aclareix que “el problema del Tibet és molt més greu que el de Catalunya”. A més, denuncia que l’Estat espanyol i molts altres governs no donen cap mena de suport a la causa tibetana, per no amenaçar les relacions comercials amb la Xina. Per això avui volen fer sentir el seu missatge a la plaça de Sant Jaume, per si almenys el senten l’alcaldessa de Barcelona i el president de la Generalitat.