La portaveu de la plataforma Pobresa Zero, Teresa Crespo, ha demanat “propostes transformadores” de consens davant la pobresa i les desigualtats. Crespo ha demanat anar més enllà dels “plans de xoc” amb “canvis” cap a unes polítiques socials més “integradores”. La portaveu de Pobresa Zero ha denunciat la precarització del mercat laboral i ha reivindicat una educació de qualitat i el dret a un habitatge digne.
En la seva intervenció, el portaveu del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat que el govern presenti un projecte de pressupostos per tal de “revertir les retallades de drets de serveis públics que s’han produït en els darrers anys”. En la mateixa línia, Lluís Rabell, de Catalunya Sí que es Pot, ha afegit que “cap denúncia dels incompliments del Govern espanyol no podria justificar una actitud dilatant per part del govern de la Generalitat” en aquest tema.
Durant el debat, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reivindicat que “la independència és el camí per donar resposta a les necessitats més immediates de la gent” i ha demanat a l’oposició avalar el pressupost de la Generalitat per a 2016 si volen combatre la pobresa. Al seu torn, Oriol Junqueras, conseller d’Economia i vicepresident del Govern, ha expressat el compromís de “blindar les partides de caràcter social” i ha afegit que “necessitem una agència tributària catalana que sigui responsable de la gestió de tots els impostos”.
La consellera de la Presidència, Neus Munté, ha fet una crida a no acceptar la pobresa com un fet “inevitable”. Considera que cal donar una resposta immediata amb un pla de xoc, però també a abordar, després, canvis estructurals a mitjà termini per posar fi a la pobresa.
Per la seva banda, la presidenta del Grup Parlamentari de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha lamentat que Puigdemont assenyali la independència com “la solució màgica” al problema de la pobresa. Ho considera contradictori amb la reclamació del govern als partits que siguin realistes amb les seves propostes. En una línia similar, Fernando Sánchez, del PP, ha acusat el Govern de victimista i de donar les culpes de tot a l’Estat espanyol.
Aquest dijous a les tres de la tarda es reprendrà el ple amb el debat i la votació de les 89 propostes de resolució que han presentat els partits. Primer, cada grup tindrà un torn de deu minuts per presentar-les i, a continuació, començaran les votacions. L’oposició ha demanat que, a diferència del que va passar fa dos anys en l’últim ple monogràfic sobre la pobresa, les resolucions que s’aprovin s’acabin aplicant.