La breu conversa s’ha produït en un to cordial i només ha durat uns segons. L’alcaldessa ha dit als militars, que “com a Ajuntament preferiríem que no hi hagués presència militar al saló, simplement perquè creiem que s’han de separar els espais“.

Aquesta posició es va evidenciar al plenari municipal de febrer, amb l’aprovació d’una declaració institucional per excloure l’exèrcit espanyol d’esdeveniments educatius. També el Parlament de Catalunya s’oposa a aquesta presència militar als salons educatius. El juliol passat la cambra catalana va aprovar una moció en els mateixos termes. De fet, el govern català assegura que ha traslladat a Fira de Barcelona la voluntat de revisar el conveni de 2008, que inclou els militars entre els 182 expositors del Saló de l’Ensenyament.

De moment, però, l’exèrcit està present al saló, on s’ofereix com una sortida formativa i laboral. Davant d’això, un grup d’activistes de la campanya “Desmilitaritzem l’educació” s’hi han manifestat en contra, una protesta que es repeteix any rere any.

Defensa demana respecte per als militars

El Ministeri de Defensa ha respost a les paraules de Colau i ha demanat respecte per als militars com a garants dels drets i llibertats de la ciutadania. Un portaveu del Ministeri ha recordat, a més, que l’exèrcit ha participat “amb total normalitat” en moltes fires educatives com la de Barcelona, ja que és una via per donar a conèixer l’oferta educativa que ofereixen.

USTEC responsabilitza el Departament d’Ensenyament de la presència de l’excèrcit al saló

El portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font, ha assegurat en una entrevista a Barcelona FM que “qui ha fallat ha estat el Departament d’Ensenyament” ja que ha convidat l’exèrcit a una nova edició del Saló de l’Ensenyament, diu. La Ustec és una de les entitats que ha participat aquest dimecres a les portes del saló de l’ensenyament a una una manifestació  sota el lema “les armes no eduquen, les armes maten” .

Carina Mejías surt en defensa dels militars

La presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías, ha lamentat a través de Twitter l’actitud de l’alcaldessa, que considera “fruit de la seva ignorància”. En una altra piulada, Mejías ha defensat “el sacrifici de molts joves que opten per la vida militar”.