El Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT) ha dividit la ciutat en quatre grans àrees de regulació. En una primera zona, limitada pel districte de Ciutat Vella, bona part de l’Eixample, la Vila de Gràcia i el Poble-sec, s’opta pel decreixement natural, és a dir, que no es permetrà l’obertura de nous establiments hotelers encara que en tanqui algun altre. Només en aquesta àrea es concentren més del 50 % de les places d’hotels i més del 80 % de les places de pensions i hostals.

En una segona àrea, que inclou una part dels districtes de Sants-Montjuïc, les Corts, Sarrià – Sant Gervasi, Gràcia, l’Eixample i Sant Martí, s’aposta per la congelació, de manera que només es podrà obrir un nou hotel si en tanca un altre. A més, no podrà incrementar el nombre de places i tampoc no es permetrà l’ampliació dels establiments existents. Per evitar una “concentració excessiva” dels nous hotels que es puguin obrir, s’han fixat unes distàncies mínimes entre establiments.

La tercera àrea abraça els barris més allunyats del centre, amb gran part dels districtes de Sarrià – Sant Gervasi, Horta-Guinardó, Nou Barris i Sant Andreu. És l’àrea menys saturada i s’hi permetrà l’obertura de nous establiments, però amb condicions. El pla ha limitat les noves places hoteleres en cada barri de la següent manera: Sants (450), les Corts – Sarrià (1.450), Gràcia-Horta (575), Nou Barris – Sant Andreu (1.050) i Sant Martí (500).

El pla també preveu el creixement hoteler en tres àrees pendents de desenvolupament urbanístic. Són la Marina del Prat Vermell (1.480 places noves màxim), els entorns de la Sagrera (3.000 places noves màxim) i el 22@ (3.200 places noves màxim). A més, s’han previst condicions per als nuclis antics de diversos barris com ara Sants, les Corts, Sant Andreu, el Camp de l’Arpa, el Poblenou o el Farró, en què, entre d’altres, es limita a 100 les places de cada nou establiment.

Les limitacions del PEUAT exclouen les residències d’estudiants i se’n podran obrir de noves sempre que no demanin permís per funcionar també com a alberg. Pel que fa als pisos turísticsen cap cas se’n podrà augmentar el nombre dels que ja hi ha ara, i només se’n podran implantar de nous en les zones menys saturades de la ciutat quan hi hagi una baixa al cens.