La Guàrdia Urbana ha demanat al Departament d’Interior que prohibeixi el tall de l’avinguda Meridiana que s’ha fet cada dia des de la sentència del procés. Aquest dimecres serà el tall número 129.

En un informe, que ha avançat el diari ‘La Vanguardia’ i a què ha tingut accés betevé, la prefectura de la policia local li sol·licita que posi fi a aquesta protesta perquè “s’han produït alteracions de l’ordre públic i danys a béns públics i privats” i, segons el text, “existeixen raons fonamentades que es tornin a produir-se”. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha dit que el tall “s’ha d’acabar” perquè “la ciutat n’està farta”.

Es tracta del quart informe que la Urbana fa arribar a Interior. En els tres primers, l’Ajuntament de Barcelona va demanar modificar el format del tall per minimitzar l’impacte, tant a nivell viari com pels veïns i comerciants. Ara, però, el consistori ha endurit la seva posició i ha remès un nou informe més contundent en què demana expressament que a partir d’ara es prohibeixi el tall “en aquest indret o d’altres d’alternatius”.

Aquest passat cap de setmana hi va haver tensió entre la concentració que volia fer el tall i una altra que volia impedir-lo. Al llarg d’aquests mesos, hi ha hagut un atropellament d’una vianant i s’han fet diverses detencions. En l’informe, la Urbana detalla diversos episodis violents amb persones encaputxades i amb la cara tapada i agressions a conductors i a agents del cos durant el tall. La Urbana també destaca les queixes reiterades que han rebut de veïns i comerciants de la Meridiana.

Interior no preveu intervenir-hi

Fonts del Departament d’Interior han assenyalat a betevé que “el dret de manifestació és un dret fonamental especialment protegit, fins i tot per la Constitució, que només es pot restringir en casos excepcionals”, una situació que, segons les mateixes fonts, “els Mossos consideren que no es donen”.

Interior apunta que la concentració està comunicada i que “l’obligació de la policia és protegir aquest dret fonamental”. D’aquesta manera, el departament torna a fer cas omís de l’informe de la Urbana —que no és vinculant— i no té previst intervenir-hi. Des que l’Ajuntament va emetre el primer informe sobre la Meridiana, Interior ha rebutjat en tot moment prohibir el tall comunicat.

Al principi, el tall no estava comunicat. L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va informar-ne al departament a principis de desembre. Des de llavors, està autoritzada fins al proper divendres, 28 de febrer.