La Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat per unanimitat crear un grup de treball que impulsi una modificació de l’ordenança d’animals per regular o prohibir la venda d’espècies exòtiques a la ciutat. “No podem prohibir, però sí que podem regular i posar més difícil la venda”, ha afirmat la tinenta d’alcalde Laia Bonet, que ha apuntat que la prohibició és competència de l’Estat i la Generalitat.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha posat en dubte l’afirmació de Bonet i ha recordat que l’Ajuntament ja va prohibir les curses de toros i els espectacles de circ amb animals. “Necessitem frenar el comerç d’aquest tipus d‘animals invasors, ha dit. La proposta aprovada planteja també una campanya informativa per sensibilitzar sobre la tinença responsable d’animals exòtics i fomentar les adopcions d’aquells exemplars en dependències municipals i que no es puguin reintroduir en el seu hàbitat.

Què és un animal exòtic?

Segons el Departament de Territori, s’entén per animal exòtic aquell que no és autòcton i que, per tant, es troba fora del seu hàbitat natural. A Catalunya hi ha citades 1.235 espècies exòtiques, de les quals 177 tenen un comportament invasor. És el cas de les tortugues de Florida —que en moltes ocasions quan creixen alguns propietaris alliberen als llacs—, les cotorres argentines o els rossinyols del Japó, que es troben a Collserola, segons ha explicat Laia Bonet.

La llista d’animals que es podrien prohibir variaria en funció dels criteris que es fessin servir, que en tot cas haurien de ser científics i orientats al benestar animal. Iguanes, algunes espècies de serps, ossos rentadors, gossets de les praderies, degús o xinxilles serien candidats a ser prohibits atenent a criteris d’alimentació per presa viva, capacitat invasora o especificitats en el tracte que han de rebre.

També s’hi hauria d’incloure qualsevol espècie que s’introduís al catàleg d’espècies invasores de l’Estat, amb la qual cosa quedaria automàticament prohibit vendre-la. Un cas recent és el porc vietnamita, introduït al catàleg el 2019 i que ara ja no es pot vendre.

L’opinió de les clíniques veterinàries

Una de les clíniques veterinàries especialitzades de la ciutat creu que “prohibir-los no és la solució”, i que un comprador potencial podrà adquirir-los igualment en altres ciutats de Catalunya o de l’Estat, o també per internet.

Per això consideren que la regulació ha de passar pel fet que els venedors estiguin ben formats, que s’expliquin bé les necessitats de cada animal als compradors, i sobretot, que s’identifiquin amb un xip i estiguin censats. “D’aquesta manera, quan trobin un animal extraviat o abandonat, es podrà saber qui n’és el propietari”.