Un dels molts barris que han canviat de color després d’aquestes eleccions municipals del 2023 a Barcelona ha estat el de Sant Andreu. Després que el 2019 la força més votada en aquest districte fos BComú, el 28-M ha fet traspassar la confiança al PSC. Els motius del canvi, només els saben els votants, però un dels punts més polèmics del darrer mandat en aquest districte ha estat el sistema de recollida d’escombraries porta a porta.

Des mitjans del 2021, Sant Andreu ha capitalitzat les notícies relacionades amb aquest sistema de recollida de brossa. Primer, per la posada en marxa, després, per les protestes dels mateixos veïns, també pels canvis que s’hi han anat introduint i, finalment, per la decisió de no ampliar-lo ni a la resta del districte ni a d’altres.

Sigui com sigui, després de les eleccions municipals del 2023, els socialistes de Jaume Collboni han aconseguit endur-se el 22,47 % dels vots emesos en aquest districte —són uns tres punts més que fa quatre anys. BComú ha passat a segona força amb un 20,96 % dels suports —el 2019 van ser el 26,65 %. Per darrere, han quedat TriasxBCN, que dobla la confiança rebuda amb un 16,36% —el 2019 era el 7,87%—, ERC, que retalla deu punts fins als 13,74 %, i el Partit Popular, que suma suports fins al 7,87 %. Per acabar cal afegir-hi Vox, que ha aconseguit sumar un 5,06 % de les paperetes.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?