Barcelona introduirà canvis profunds en el model de la recollida de residus porta a porta, a principis de l’any 2022. Segons ha explicat el regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, l’objectiu és homogeneïtzar el sistema tant a Sant Andreu com a la resta de territoris de la ciutat que tenen previst sumar-se al porta a porta els propers anys (com Horta i Sant Antoni): “Hem d’intentar homogeneïtzar i anar cap a un model que sigui de Barcelona“.

En concret, els canvis tenen a veure amb la recollida de la fracció orgànica: si fins ara, de forma majoritària, cada llar havia de deixar el seu bujol d’orgànica a la porta de casa. Ara, l’Ajuntament aposta per implantar bústies i contenidors intel·ligents. Estaran disponibles per llençar-hi les deixalles les 24 hores del dia (com els contenidors tradicionals), però per usar-los caldrà utilitzar una clau electrònica. Badia ha assegurat que aquest “canvi substancial” suposarà un “sistema molt més flexible per als veïns“.

La instal·lació d’un tipus o un l’altre (bústia o contenidor) variarà en funció dels carrers i els barris. És a dir, a les zones amb edificis més alts (i, per tant, amb més residus), l’Ajuntament hi posarà contenidors. En canvi, a les zones amb edificis més petits (i si les voreres són prou amples) s’hi posaran bústies intel·ligents. Aquests canvis dins de la recollida porta a porta han forçat el govern municipal a ajornar “sine die” el desplegament de la segona fase a Sant Andreu.

Bonificació del 20 % a la taxa de residus

Eloi Badia també ha anunciat quina bonificació farà l’Ajuntament a la taxa de residus per als veïns que més reciclin. Serà d’un 20 %, una xifra molt llunyana al 50 % que demanava l’oposició al consistori. Per ara, se’n podran beneficiar només els veïns de Sant Andreu que participin en el porta a porta (perquè són els únics amb un sistema que registra el llançament de residus), però a la llarga s’hi sumaran també els d’Horta i Sant Antoni, a mesura que vagin rebent també la recollida porta a porta, i els de Sarrià, quan s’instauri un sistema d’individualització dels residus.

El requisit per obtenir la bonificació del 20 % a la taxa de residus és que cada llar faci més de 40 aportacions anuals a la fracció orgànica. Aquesta és la proposta que fa el govern municipal (dins del marc de les ordenances fiscals per a l’any 2022) i, per tant, ara començarà el procés de debat i aprovació del tribut.