La recollida de residus porta a porta a Sant Andreu no s’ampliarà en aquest mandat. El govern d’Ada Colau ha ajornat definitivament la segona fase per a després de les eleccions municipals del 2023. Al gener, ja es va posposar “sine die” després de reformular el porta a porta, però ara, ja s’ha confirmat que no es farà abans de les eleccions. El regidor de Transició Ecològica, Eloi Badia, ha explicat que els esforços estan centrats a desplegar el nou contracte de neteja.

La no ampliació del porta a porta a Sant Andreu coincideix amb l’anunci de l’Ajuntament de deixar també per al proper mandat el desplegament de contenidors intel·ligents. Quan es va replantejar el porta a porta, al gener, es van canviar els cubells de recollida d’orgànica per contenidors intel·ligents, uns aparells que, de moment, només tindrà Sant Andreu. Per a després de les eleccions es deixarà també posar-ne a Horta i Sant Antoni, els següents barris on estava previst.

La segona fase del porta a porta a Sant Andreu queda ajornada fins al proper mandat

En la Comissió d’Economia d’aquest dimecres, Eloi Badia va explicar que el canvi de contenidors fruit del nou contracte de neteja culminarà a finals d’any. També va detallar que per al sistema intel·ligent cal fer reunions amb veïns que s’allarguen uns quatre mesos i, per tant, va argumentar que no hi ha temps per fer-ho tot abans de les eleccions. Tot i això, va expressar el compromís per continuar-ne el desplegament en el proper mandat.

Malestar veïnal per la decisió

Des de l’AV Sant Andreu de Palomar, Santi Serra veu en aquesta decisió “falta de decisió i fortalesa política” i ho atribueix a “picabaralles entre partits”. El líder veïnal, partidari del porta a porta, considera que amb aquesta “frenada” no es compliran els llindars de recollida selectiva que marca la UE. Per la seva banda, Cristina Galán, de l’AV Sant Andreu Sud, diu que l’aturada constata “el fracàs del sistema porta a porta” i veu covardia en el govern municipal, a qui acusa d’ajornar la mesura “per no tenir una davallada electoral”.

Cs i Valents carreguen contra el govern

La líder municipal de Ciutadans, Luz Guilarte, ha dit que el sistema porta a porta “no té res d’intel·ligent”, i ha carregat contra Eloi Badia per “crear més problemes i més brutícia”. Des de Valents, Eva Parera ha lamentat que el desplegament de contenidors intel·ligents es deixi per al proper mandat i ha afirmat que les promeses del nou contracte de neteja no s’estan complint. “Què ens està costant això?”, s’ha preguntat Parera.