La crisi de la covid-19 i la declaració de l’estat d’alarma ha dut a les sales de cinema a tancar durant uns dies. Mentre el pic d’infeccions no remeti i torni la normalitat, la televisió i les plataformes digitals semblen les millors opcions de consum audiovisual, però els cinemes Renoir han volgut aportar el seu granet de sorra i preparen un festival online setmanal, començant amb #FestivalRenoirChaplin.

Confinats amb Charles Chaplin

Els cinemes Renoir han penjat en el seu blog ‘La gran ilusión’ una selecció de curts i migmetratges de Charles Chaplin i ens proposen veure’n un al dia durant aquesta setmana. A la tria hi ha autèntics clàssics del cineasta anglès, com ‘Charlot cambia de oficio’ (1915) o ‘Charlot, emigrante’ (1917), que van contribuir a convertir Chaplin en una de les figures més importants del cinema, abans que es fes immortal amb els seus primers llargmetratges. Amb el seu bigoti postís, el bombí i el vestit de rodamon de principis del segle XX, Chaplin va ser un dels grans noms de l’slapstick i un dels primers mites del setè art que encara recordem més de 100 anys després. Els títols que ens proposen els cinemes Renoir es poden visionar al web d’Archive.org, especialitzat en recopilar material penjat a la xarxa per evitar-ne la pèrdua, i que també atresora molts films que ja estan lliures de drets d’autor. Un cop acabi la setmana i el #FestivalRenoirChaplin, el blog dels Renoir s’actualitzarà amb una nova proposta.

El cinema, a casa

La iniciativa dels cinemes Renoir ajudarà a pal·liar la situació de tancament que viuen els nostres cinemes des que es va decretar l’estat d’alarma. Recordem que tots els cinemes de Barcelona, inclosa la Filmoteca de Catalunya, romandran tancats fins a nova ordre. Això sí, el cinema pot ser un bon company per passar les hores de confinament, ja sigui a través de la iniciativa #FestivalRenoirChaplin o de plataformes com Filmin, Movistar, HBO, Netflix o Prime Video.