En plena pandèmia del coronavirus creixen les veus que reclamen mesures més dràstiques per posar fi als contagis i que critiquen les decisions que s’estan prenent des del Govern espanyol. Hem parlat, per Skype, amb l’investigador i viròleg del CReSA-IRTA Xavier Abad, que assegura que l’única solució és el confinament total de les zones amb més casos, com Madrid o Catalunya. Avisa que l’estat d’alerta s’haurà d’allargar més enllà dels 15 dies per ser realment efectiu. Calcula que fins d’aquí a un mes (després de Setmana Santa), caldrà mantenir-lo. Abad explica que a Wuhan (la Xina) el confinament va durar dos mesos i que encara es manté de forma parcial. Afegeix que el tancament de fronteres, sinó es confinen les zones més afectades per la covid-19, és una mesura que ajudarà poc.

Abad ha estat crític amb la gestió que ha fet el comitè de crisi de coronavirus del govern central. Creu que la política comunicativa no ha estat l’adequada. Aquest dilluns un altre dels viròlegs de referència, Oriol Mitjà va demanar la dimissió dels responsables.

El virus no desapareixerà del tot

Sobre la capacitat de supervivència del coronavirus Xavier Abad diu que és molt difícil poder fer-ne una predicció. Això sí, creu que només disminuirà la seva incidència quan arribi la calor: “amb temperatures altes sostingudes en el temps”. A més, avisa que no despareixerà i que a la tardor hi podria tornar a haver-hi un repunt.  Sobre les recomanacions a la població que aquests dies no té més remei que moure’s per motiu de feina, Abad insisteix en la higiene de les mans. Diu que cal evitar superfícies que ha tocat molta gent i mantenir la distància de seguretat. Això, sí, fa una crida a la calma i recorda que pel simple fet de sortir al carrer no hi ha perill de contraure el virus.