L’alcaldessa, Ada Colau, s’ha reunit aquest dimarts al migdia amb el president de la Generalitat, Quim Torra, al Palau de la Generalitat. És la primera trobada que han mantingut des de l’inici del segon mandat de Colau al consistori. La reunió asseguren que ha estat constructiva i que ha servit per acordar la reactivació de la comissió mixta a l’octubre per afrontar l’agenda social de la ciutat.

Reactivar les relacions entre la Generalitat i l’Ajuntament

Les dues institucions reactivaran les relacions i col·laboracions per tractar les qüestions d'”emergència social” que viu la ciutat. Al setembre hi haurà una primera trobada de treball tècnic amb els diferents consorcis, i a l’octubre s’activarà la comissió mixta per abordar totes aquestes situacions com ara el sensellarisme, l’habitatge o les escoles bressol. Colau diu que ha traslladat a Torra que “això no pot ser un tema que passi de comissió mixta en comissió mixta, sinó que cal que fem una passa endavant”.

Canvi climàtic

Els nivells elevats de contaminació a Barcelona són un dels punts que s’han tractat en aquesta trobada i que cal que es treballin conjuntament. L’alcaldessa ha anunciat també que ambdues administracions tornaran a reclamar a l’Estat el dèficit en infraestructures que pateix la ciutat i també Catalunya. “És un tema clau per a la mobilitat metropolitana i per reduir l’ús del cotxe”, ha afegit Colau. Per la seva banda, Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat, ha afegit que “en un context de mala qualitat de l’aire és més necessari que mai reclamar aquestes inversions”.

Els pressupostos, un tema pendent

Ada Colau ha assegurat que la Generalitat ha deixat d’invertir a la ciutat 280 milions d’euros i ha demanat a Quim Torra que inverteixi 30 milions d’euros anuals en temes socials a Barcelona. Per la seva banda, Damià Calvet ha dit que “no compartim aquest dèficit econòmic” perquè “cal posar-lo en el context de la crisi econòmica”. Les dues administracions s’han compromès a parlar dels pressupostos durant el mes de setembre. De fet, tant la Generalitat com Barcelona tenen els pressupostos congelats, per això han acordat treballar plegats per desencallar aquesta situació. “No vol dir intercanviar pressupostos, sinó que els grups facin aportacions. Perquè hem de fer que les administracions funcionin”, ha matisat Colau.

L’alcaldessa ha retret a Miquel Buch, conseller d’Interior, les declaracions que ha fet aquest matí a Catalunya Ràdio què ha acusat l’Ajuntament de relaxar-se en matèria d’inseguretat. Diu que aquestes paraules “no responen a la lleialtat institucional