La primera comissió bilateral Estat-Generalitat des del 2007 pel que fa a les infraestructures ha acabat sense acord perquè el Govern Espanyol aboni 200 milions d’euros de deute a la Generalitat.

Després de més de tres hores de reunió, el conseller de territori i sostenibilitat, Damià Calvet, ha valorat la predisposició de l’Estat per parlar sobre la qüestió però ha lamentat que totes dues parts “han tingut dues aproximacions substancialment diferents“. Segons Calvet, la Generalitat vol que els 200 M € vagin a parar als pressupostos catalans, però l’Estat vol aportar-los a inversions ja existents.

Convoquen una taula de treball

El conseller ha dit que “hi ha ganes d’arribar a un acord” i que, per això, s’ha convocat un grup de treball per consensuar un punt de trobada. En aquest sentit, el secretari d’Estat d’Infraestructures, Pedro Saura, ha dit que “el govern espanyol no llança la tovallola” perquè “hi ha un dèficit que s’ha de resoldre”.

Saura ha assegurat que “nosaltres volíem parlar d’infraestructures” i ha explicat algunes de les inversions a les quals l’Estat volia destinar els 200 milions d’euros. Saura ha citat el desdoblament de la línia R3 de Renfe i els accessos ferroviaris al Port de Barcelona: “Avui hi volíem donar el tret de sortida”, ha sentenciat.

Una trobada amb 11 anys de retard

La Comissió Bilateral d’Infraestructures entre la Generalitat i l’Estat feia 11 anys que no es produïa. Ara els governs de Pedro Sánchez i Quim Torra l’han tornat a reprendre amb una reunió sobre el dèficit en aquesta àrea.

En aquesta trobada s’ha fet un repàs de les infraestructures que estan en marxa ara mateix a Catalunya i les que queden per fer. Estava previst que s’estudiés com fer front al pagament de 759 milions d’euros que estan pendents en aquesta matèria des del 2008 i que Hisenda es va comprometre a pagar.

D’aquests 759 milions (corresponents a la disposició addicional tercera de l’Estatut), l’Estat va afirmar que en pagaria 200 el 2019. Més enllà d’això, el 25 de setembre, l’Estat i la Generalitat van acordar que l’executiu espanyol retornaria 1.459 milions d’euros dels 6.700 milions de deute pendent de retornar en quatre anys.