Ha arribat el dia. Aquest dimecres els diputats del Parlament de Catalunya voten la proposició de llei per limitar els preus dels lloguers, ideada pel Sindicat de Llogateres. En un principi, la proposta tenia el suport de Junts per Catalunya, ERC, els comuns i la CUP, però recentment JxC hi ha presentat esmenes que, diu, són “indispensables” per donar llum verda a l’aprovació de la llei.

Amb aquest darrer moviment encara és una incògnita què votarà el partit de Quim Torra i, per tant, si la proposició podrà tirar endavant. “Encara confio en el dia d’avui per tirar endavant aquesta llei. Espero que sigui possible”, ha dit el president en la sessió de control.

Aquest dimarts a la tarda es va convocar una reunió d’urgència entre el Sindicat de Llogateres i representants dels quatre grups parlamentaris per aconseguir els suports necessaris que permetin obrir el camí cap a la regulació del preu dels lloguers. L’entitat hi confia.

Crítiques dels grups a JxC

Les esmenes de JxC demanen que el propietari en situació de vulnerabilitat quedi exempt de la nova normativa. Alhora, volen que es reconeguin les inversions en obres de millora que es facin en els habitatges de lloguer. Això ha generat el rebuig de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que creu que el partit de Torra ha rebut “pressions del sector immobiliari” per no regular els lloguers. ERC també ha pressionat JxC perquè hi voti a favor.

A les insinuacions de Colau hi va respondre immediatament la presidenta del Grup Municipal de JxC, Elsa Artadi: diu que el partit treballa per una “llei útil” i recorda que el PSC, soci de govern de Colau, no hi votarà a favor.

Què vol la proposició de llei?

Quan un propietari pengi el cartell de lloguer, no pot demanar-ne el preu que vulgui. Aquest és l’esperit, la idea que busca la proposició inicial de llei defensada pel Sindicat de Llogateres, que aposta perquè hi hagi un topall que fixi un límit de preu. D’acord amb el text, en municipis de més de 20.000 habitants com Barcelona, el preu no podrà ser superior al contracte de lloguer anterior, encara que hagi canviat l’inquilí. Si supera el preu dels pisos que hi ha al voltant, el propietari l’haurà d’abaixar tenint en compte l’índex de referència de la zona.

Tot i que la proposta té el suport de 4.000 entitats socials, els agents immobiliaris s’hi oposen: creuen que la llei vol traslladar als petits propietaris la manca d’habitatge públic a Catalunya. La proposició inicial de llei també ha rebut la crítica de Foment del Treball, en considerar-la anticonstitucional i antiestatutària.