Després d’un procés llarg de negociació, el Sindicat de Llogaters confia que el Parlament de Catalunya aprovarà aquesta setmana finalment el projecte de regulació del preu del lloguer en 60 municipis de Catalunya. Es tracta d’una proposició de llei que permetrà congelar o abaixar els preus dels pisos. D’aquesta manera, per exemple, un immoble que es llogava a 800 euros no es podrà encarir en contractes posteriors. D’altra banda, els que s’oferien per sobre de la mitjana de la seva zona hauran d’abaixar el preu per ajustar-s’hi.

Des del Sindicat, Rodrigo Martínez defensa aferrissadament la necessitat d’aquesta regulació, ja que considera que en el mercat del lloguer hi ha una “crisi greu” que “no podrà solucionar-se per si mateixa”. Afegeix que la pandèmia del coronavirus no ha fet sinó agreujar la situació de moltes famílies, que han d’afrontar pagaments abusius i desnonaments.

Un acord firmat per majoria

El Sindicat de Llogaters subratlla que l’acord que van portar al juliol al Parlament tenia un ampli suport, que incloïa el govern i els grups parlamentaris de JxC, els comuns, la CUP i ERC. Tot i això, durant la tramitació JxC hi va presentar algunes esmenes que en rebaixaven l’abast. Entre altres coses, demanava deixar en mans dels ajuntaments l’aplicació de la llei o permetre les pujades del lloguer si el propietari fa reformes a l’habitatge.

Caldrà veure què passa finalment amb aquestes esmenes. Segons el Sindicat de Llogaters, desvirtuen l’objectiu de la norma, que és regular i rebaixar els preus dels pisos. Per això confia que tirarà endavant el text original per donar resposta a una crisi immobiliària que s’ha agreujat amb el coronavirus. L’entitat recorda que Espanya és un dels països on els inquilins destinen un percentatge més elevat dels ingressos a pagar el lloguer. De fet, la proposta de llei té referències clares en regulacions d’altres països com França, Alemanya o Dinamarca, assegura.

Ampli suport del sector social

En els darrers dies, artistes com els actors Carlos Cuevas, Laia Manzanares o Enric Auquer, músics com Pavvla i Pau Vallvé o humoristes com Anna Polo i Oye Sherman han publicat vídeos als seus perfils de Twitter i Instagram en què argumenten la necessitat d’aquesta regulació amb l’etiqueta #RegulemElsLloguersJa. Amb tot, són més de 4.000 les entitats catalanes que donen suport a la iniciativa, com ara la Taula d’Entitats del Tercer Sector, Òmnium Cultural o el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya.