eva baro erc barcelona

La regidora republicana Eva Baró ha estat escollida presidenta de la Federació de Barcelona d’ERC per la militància. Segons ha anunciat la formació, Baró s’ha imposat amb 365 vots a la seva rival, Patrícia Gomà, que ha aconseguit 342 suports, és a dir, amb només 23 vots de diferència. La votació s’ha fet aquest divendres, 20 d’octubre, i hi ha tingut un 70,88 % de participació entre els militants d’Esquerra a la ciutat.

Com que Baró ha aconseguit una victòria estreta, per sota del 55 % de suports, haurà d’integrar membres de la candidatura rival en quatre secretaries de l’executiva, tal com marca el reglament intern del partit.

Eva Baró, que rellevarà Gerard Gómez del Moral en el càrrec i que mantindrà l’acta de regidora, tindrà al damunt de la taula reptes com elegir el candidat d’ERC a les eleccions municipals del 2027 i, més a curt termini, decidir si Esquerra entra al govern de Jaume Collboni. La candidatura d’Eva Baró defensa el lema “La Barcelona de totes” i compta amb Toni Vidal (actual secretari d’Organització de la federació) de número dos. També incorpora el conseller Joan Ignasi Elena i l’exregidora Montserrat Benedí.

Un escenari inèdit des del 2014

Feia gairebé una dècada que fins d’Esquerra Barcelona no hi havia dues candidatures batallant per un càrrec. La darrera vegada van ser les primàries del 2014 entre Alfred Bosch i Oriol Amorós, en aquell cas per triar candidat a l’alcaldia. Un procés que va dividir la militància. Aquest cop, però, les dues aspirants no han vist divisió interna sinó fortalesa al partit i es van comprometre a tancar files l’una amb l’altra independentment del resultat d’aquest divendres.

El procés obert a la Federació de Barcelona ha impactat de ple al grup municipal a l’Ajuntament, amb regidors en una o altra candidatura (Baró i Castellana, per una banda, i Jordi Coronas, per l’altra, amb Patrícia Gomà). Ernest Maragall i Elisenda Alamany, en canvi, s’han mantingut neutrals.