Catalunya continua en el nivell 4 sobre 5 de risc d’atemptat terrorista. Segons ha explicat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, no hi ha previsió de passar a l’estadi més alt però, en canvi, sí que s’ha acordat reforçar aquest nivell de protecció. Per això, no només s’incrementa la seguretat vinculada a la comunitat jueva i altres punts estratègics de Catalunya, sinó que també s’augmentaran les hores retribuïdes destinades a la lluita antiterrorista, els patrullatges i les identificacions a persones o vehicles. Això, a banda de potenciar l’àmbit de la ciberseguretat, entre d’altres.

Missatge de calma

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ho ha explicat després de la reunió del Gabinet Antiterrorista celebrada aquest divendres a Sabadell. En la compareixença posterior ha enviat un missatge clar de “calma i serenitat”. Ha admès que el context mundial i la guerra estan generant inquietud, però assegura que el cos dels Mossos d’Esquadra està preparat per prevenir i fer front a la situació: “Mossos té l’expertesa, els anys de treball, la intel·ligència acumulada des de fa molt de temps en la lluita antiterrorista”. 

Alerta per la desinformació

En aquest context, els Mossos d’Esquadra demanen a la ciutadania que pari atenció a la informació que es dona des de les institucions públiques, a través dels mecanismes oficials. Alerten que en el context actual proliferen les notícies falses i per això demanen contrastar-les i no fer-ne difusió.

L’escenari més probable, l’acció individual

Segons el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, si s’arribés a produir un atemptat a Catalunya l’escenari més probable seria el d’una acció individual, comesa per una persona “imprevisible o inspirada” que pugui tenir accés a les eines i recursos per cometre el fet.