La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord important per accelerar la construcció d’habitatge públic a la ciutat. El consistori posarà a disposició de l’Incasòl 11 parcel·les municipals (del total de 27 solars que Collboni va oferir al govern català), i la Generalitat es compromet a construir-hi un total de 637 pisos públics nous en un termini de cinc anys. L’acord s’ha pres durant la reunió de la Comissió Mixta, que s’ha celebrat al Palau de la Generalitat, i que han presidit l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i la consellera de Presidència, Laura Vilagrà.

Les dues administracions també han acordat accelerar els projectes d’11 centres d’atenció primària per tal que estiguin enllestits o en obres abans d’acabar el mandat el 2027. Vilagrà ha xifrat que tot plegat suposa una inversió a Barcelona de l’entorn de 200 milions d’euros. “S’han aconseguit acords en un temps rècord i alguns són històrics”, ha destacat l’alcalde, que també ha recordat que, a partir d’ara, la Comissió Mixta passarà a fer dues trobades anuals, en comptes d’una.

83 milions per pisos públics a Sants-Montjuïc i Sant Martí

La Generalitat invertirà un total de 83 milions per construir aquests 637 habitatges públics que es faran principalment als barris del 22@ i la Marina del Prat Vermell, les dues zones de la ciutat amb més creixement urbanístic. L’Ajuntament ha cedit aquests primers 11 solars que estaven en “disposició immediata”, però també s’ha compromès a cedir-ne de nous en els propers dos anys.

100 milions d’euros per impulsar l’atenció primària

Pel que fa als centres d’atenció primària, el govern català invertirà 100 milions d’euros. L’acord permetrà accelerar 11 equipaments d’atenció primària i que estiguin enllestits o en obres abans d’acabar l’actual mandat. Els que estan en fase de projecte o execució d’obra són les ampliacions del CAP Besòs i la Pau i la construcció dels CAP Raval Nord i Fort Pienc. També hi ha dos equipaments amb solars cedits i pendents de redactar el projecte, el CAP Congrés dels Indians i Parc i Llacuna del Poblenou, i d’altres en procés de planejament o cessió, la Sagrera, Horta/la Clota, Marina del Prat Vermell, la Barceloneta i el Gòtic.

A més, també s’ha anunciat impulsar cinc equipaments més que actualment es troben en fase d’estudis: Sardenya, Casc Antic, Casanovas i les ampliacions del CAP Roquetes i Drassanes.

Instal·lació d’ascensors al metro de Plaça de Sants

Generalitat i Ajuntament també han acordat la instal·lació d’ascensors a les línies L1 i L5 de metro de l’estació de Plaça de Sants. En el cas de l’L5 les obres començaran el juny del 2024 amb la previsió que es posin en marxa el 2027. A l’L1 la data de finalització prevista és el 2028.