El president de la Generalitat ha dedicat el missatge institucional de la Diada de 2019 al dret d’autodeterminació dels pobles, a la lluita per la llibertat i ha afirmat que l’Onze de Setembre “no commemorem cap derrota, perquè no hem estat pas vençuts”. Quim Torra ha demanat que se celebri la Diada Nacional de Catalunya amb “la vitalitat i el tremp d’un poble que no es deixa doblegar i que mira endavant sense por”.

En el missatge institucional, el cap de l’executiu català ha afirmat que “cada dret que ens sigui negat, caldrà que el tornem a exercir”, perquè “volem ser ciutadans per voluntat, per adhesió a un projecte de país que ens satisfaci”. Torra ha refermat que “hi ha una sola manera” de resoldre la voluntat dels pobles de formar part o no d’un estat i “és exercint el dret d’autodeterminació, un dret que pertany únicament i exclusivament als pobles. I tenen tot el dret d’exercir-lo”.

Crida a la participació a la Diada

El president català ha fet una crida “a sortir sense por a les places i carrers a proclamar el nostre compromís innegociable i complet amb la democràcia, els drets socials, civils i polítics, i amb la bandera de la llibertat sempre i a tot arreu”. I ha animat tothom a viure aquesta commemoració sabent que, “si encara no som lliures, és perquè encara no hem acabat el camí”.

Quim Torra ha considerat que el present en què vivim no és com voldríem i que “la democràcia avui al nostre país està sota un setge llarg i penós. I és la resposta que exigim a tothom“. També s’ha plantejat el futur i ha afirmat que “se’ns està negant com si no depengués de nosaltres.” En aquest sentit, Torra ha conclòs que “el present ens exigeix atendre molts desafiaments i que el futur és sempre un combat per l’esperança“. Un futur, ha dit, que “hem d’encarar amb determinació i coratge, amb intel·ligència i caràcter, amb generositat i unitat, amb iniciativa i convicció, amb serenitat i ambició, amb tota l’ambició col·lectiva del món”.

“Catalunya serà allò que vulguin els catalans”

En el decurs del missatge, fet a la Sala dels Diputats del Palau de la Generalitat, el president ha afirmat que “Catalunya serà allò que vulguin els catalans”, perquè “som al segle XXI, per més que alguns s’entestin a tornar al XIX o fins i tot al XVIII, i totes les lluites democràtiques i pacífiques han de poder reeixir si tenen el suport de la majoria dels ciutadans”, ha defensat.

 

Podeu recuperar el missatge sencer aquí.