L’alcaldessa, Ada Colau, ha comparat les morts de migrants al Mediterrani amb el mur de Berlín. Colau ha lamentat que milers de persones hagin perdut la vida a alta mar “davant la inacció dels països europeus”, i per això també ha reiterat el seu compromís amb les ONG de salvament marítim, com Proactiva Open Arms.

Durant la conferència prèvia a la Diada —un acte ja tradicional a l’Ajuntament els dies previs a l’11-S—, l’alcaldessa també ha demanat parar els peus als discursos racistes: “No permetem que alguns vulguin associar les persones migrants i els col·lectius més vulnerables a la delinqüència”, ha dit. Colau ha tancat la seva intervenció demanant respecte durant la Diada perquè “la Diada és de tothom”.

Colau ho ha dit en l’obertura i clausura de la conferència “De Berlín al Mediterrani. El mur i les seves metamorfosis”, que ha pronunciat el politòleg i especialista en drets humans alemany Rainer Huhle. El també membre del Centre de Drets Humans de Nuremberg ha repassat els moviments migratoris a Europa des de la construcció del mur de Berlín fins a l’actualitat. I ha recordat que, malgrat les fronteres, els fluxos migratoris no s’aturen.