El Parlament de Catalunya ha entregat la Medalla d’Honor de la institució a Òscar Camps, fundador i director de l’ONG Proactiva Open Arms, i a Carola Rackete, capitana del vaixell Sea Watch 3 i membre de l’ONG Sea Watch. La Mesa ha decidit reconèixer-los a tots dos per la “determinació i perseverança en la defensa dels drets humans“.

En recollir el reconeixement, Òscar Camps ha lamentat que cada vegada que l’entitat o ell reben un premi, ha d’assumir que “les administracions no faran res”. El fundador de l’oenagé ha dit que el seu objectiu és que algú faci el que fan ells, en referència a la passivitat dels governs europeus. Camps ha dit que en els últims quatre anys han salvat 60.000 vides. Un període en què han mort més de 14.000 persones al Mediterrani. També ha reconegut que la missió més dura ha estat la d’aquest estiu, quan el vaixell Open Arms va estar diversos dies amb més de cent migrants a bord, sense que cadap govern europeu obrís el seu port. Finalment, els migrants van desembarcar a Itàlia.

Per la seva banda, Carola Rackete, expressant-se en català, ha donat les gràcies al Parlament per la medalla. I ha volgut insistir que els premis i les paraules no els serveixen per a res.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha tancat l’acte recordant que migrar és un dret i refugiar una obligació. Aquest acte s’ha emmarcat dins de la celebració de l’11 de setembre.

 

 

L’any passat la Medalla d’Honor del Parlament va recaure en l’Associació de Mestres Rosa Sensat, i el 2017 es van reconèixer els cossos policials pels atemptats del 17-A.