Els líders polítics empresonats i els que resideixen a l’estranger per l’1 d’octubre han reclamat en una carta conjunta publicada aquest diumenge que la Diada sigui “excepcional” i la “millor avantsala” de la resposta a la sentència pel judici del procés independentista. Els 16 dirigents apel·len que aquest dimecres, 11 de setembre, sigui un “clam de persistència” i “confiança en el futur”.

Sota el títol ‘Dignitat democràtica i llibertat’, Dolors Bassa, Antoni Comín, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Anna Gabriel, Oriol Junqueras, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Carles Puigdemont, Raül Romeva, Josep Rull, Marta Rovira, Jordi Sànchez, Meritxell Serret i Jordi Turull fan una crida a la unitat de l’independentisme “respectant-ne les diferències i els matisos”. El text afegeix que la manifestació sempre ha estat un exemple de com, tot i aquests matisos, “hem estat capaços de créixer i d’internacionalitzar la causa col·lectiva per l’autodeterminació”.

El text destaca que la societat catalana “rebutja la repressió” i que vol decidir el futur “amb llibertat”. Els 16 signants de la carta escriuen que “l’única sentència justa és l’absolució de tots els encausats dels diferents tribunals i el final de tots els processos judicials i policials”. Afirmen que el Govern espanyol en funcions, liderat per Pedro Sánchez, “segueix rebutjant el diàleg” i que segueix l’empremta de l’expresident Mariano Rajoy rebutjant “donar una resolució política a un problema polític“.

L’article està signat el 8 de setembre del 2019 des dels centres penitenciaris de Lledoners, Mas d’Enric i Puig de les Basses, Brussel·les (Bèlgica), Ginebra (Suïssa) i Saint Andrews (el Regne Unit).