Al Palau de Congressos de Girona, el candidat socialista, Miquel Iceta, s’ha referit a l’anterior govern format per partits independentistes: “No podem deixar que parlin en nom de tots si només ho fan en nom d’una part”. Ha assegurat que si arriba a ser president, estaria satisfet si aconsegueix “canviar la dinàmica destructiva per una de positiva”.

Així mateix, els socialistes es refermen en la proposta d’un model federalista per a l’Estat. Una idea que Iceta assegura que vol millorar l’encaix de Catalunya amb la resta d’Espanya. “Volem canviar la relació per millorar-la, per fer-la més justa i equitativa però no menys solidària, si alguns pensen que el millor estatus de Catalunya és desentendre’s d’Espanya, que no vinguin a buscar-nos”, ha dit Miquel Iceta.

Ni PP ni Ciutadans

Tant el candidat socialista com el secretari general han descartat que el Partit Popular i Ciutadans, a qui anomenen la seva “mitja taronja” siguin la solució a la situació catalana. Miquel Iceta ha dit que poden “ajudar al canvi” però que no són “el canvi que necessita Catalunya”. Sánchez ha estat més incisiu i ha atacat directament al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a qui ha acusat de no pronunciar-se: “Mariano Rajoy no diu res perquè mai té res a dir”, ha etzibat.