El document preveia mantenir bona part de l’estructura de la presó. Es retirava el mur del perímetre, els edificis dels extrems i un dels braços de la Model per fer-hi una porta d’entrada. Al que quedava s’hi va projectar una residència, una escola bressol i una de primària, un espai memorial, un casal de joves i una residència de gent gran en un edifici nou. A més, sota terra s’hi va dibuixar un aparcament i un poliesportiu. També hi havia zones verdes.

L’arquitecte Esteve Bonell ha explicat a betevé que aquella proposta és vigent i espera que el consistori els tingui en compte. “Haver treballat durant nou anys i haver-ho aprovat amb els veïns, sembla que tindria sentit seguir mantenint bastantes coses que es van fer”, ha dit. Bonell creu que conservar l’estructura de la presó és un deute que té la ciutat i aposta per mantenir el panòptic, com recollia la proposta del 2009 i les anteriors que van elaborar el 2000 i el 2002. “És una peça important que té molta consistència dins la ciutat”, ha afirmat.

Nou procés participatiu el 2018

Des del govern municipal, Janet Sanz ha dit que el document del 2009 és “el nostre full de ruta”, i que la intenció ara és actualitzar-lo de forma participativa amb els veïns per decidir els usos i quin conjunt patrimonial es pot mantenir. “L’objectiu és preservar el màxim possible”, ha dit Sanz, que ha matisat que dependrà de si es pot fer compatible amb els usos que s’acordin. La previsió és que el procés participatiu s’allargui tot el 2018.

Per això, la Model no es començarà a transformar fins al proper mandat. Durant aquest 2017, Sanz ha dit que la Generalitat buidarà la presó i que, mentrestant, es faran “activitats excepcionals” per revalorar la transformació de l’espai. La tinenta d’alcalde ha explicat que a la part que fa façana al carrer de Nicaragua s’hi vol fer habitatge social de lloguer. Abans, però, caldrà modificar el pla general, que permet oficines i ús hoteler en aquesta àrea.