Estudiants de la Universitat de Calgary (Canadà) han dissenyat 14 propostes per construir habitatge públic al Gimnàs Social Sant Pau, al Raval. En total, han projectat 47 habitatges socials dins la cooperativa. Segons explica el professor Rafael Gómez, que dirigeix el projecte a l’escola d’arquitectura d’aquesta universitat del Canadà, “no són habitatges on cadascú tingui una rentadora. Hi ha rentadores per a tota la comunitat i un espai de cuina que serveix per festes”.

Totes les propostes inclouen, d’una banda, un edifici amb espais comuns i pisos molt compactes amb diverses funcions. Per exemple, segons Gómez, n’hi ha de molt petits que són d’emergència i seran semblants a un hotel. D’altres, en canvi, s’han dissenyat més amplis i, fins i tot, amb terrat. D’altra banda, n’hi ha alguns que mantenen intacte la façana i els accessos al gimnàs, mentre que d’altres han fet variacions i han donat més amplitud a l’entrada, per exemple.

Edificar sobre un gimnàs i una piscina, el gran repte

Per als estudiants del Canadà ha estat tot un repte aquest projecte, ja que primer van haver d’estudiar i conèixer l’arquitectura urbana de Barcelona, molt diferent de la del seu país. Després van haver de superar les particularitats de l’edifici del Gimnàs Social Sant Pau, ja que cal edificar entre mitgeres, sobre d’un gimnàs i una piscina que ja existeixen i, tot plegat, a un cost baix.

La compra de l’Ajuntament

Per fer realitat la construcció d’habitatge públic, des del Gimnàs Social demanen a l’Ajuntament que compri l’edifici, tal com es va acordar el Ple municipal del maig. El consistori, però, només està disposat a adquirir-lo si la Generalitat s’hi implica i si la propietat els proposa un preu ajustat.

La cooperativa lamenta la situació perquè hi ha risc que propostes com la d’aquests estudiants del Canadà quedin a l’aire. Jordi Bordas, de la cooperativa del Sant Pau, valora que els estudiants canadencs hagin entès l’essència del gimnàs com “un equipament de ciutat i per a les persones”, més enllà del districte de Ciutat Vella.