Fins fa un mes, el Centre d’Urgències d’Atenció Primària, el CUAP Gràcia, estava ubicat a l’Hospital de l’Esperança i oferia un servei d’urgències de 16 hores. Ara, ha ampliat el servei a 24 hores i s’ha instal·lat al carrer de Larrad, 1, al mateix edifici que el CAP Larrard. Els professionals asseguren que la nova ubicació ha millorat l’accessibilitat i el nou horari i els nous espais han augmentat les visites amb una resolució alta, la majoria de pacients marxen cap a casa després de la consulta.

Un increment de 20 visites més al dia

Augmentar les urgències a 24 hores era una demanda dels veïns des que fa set anys es va suprimir el servei. Amb el nou local, s’ha recuperat l’atenció continuada i -juntament amb la nova ubicació- ha fet pujar el nombre de visites. La directora del CUAP Gràcia, Sònia Moreno, explica que “hem augmentat una mitjana d’unes 20 visites al dia. En aquest mes n’hem fet gairebé 1.600 visites, quan normalment nosaltres al mes anàvem amb un màxim de 1.200 – 1.300”.

Més temps d’espera

Aquesta situació ha fet augmentar també els temps d’espera, ja que l’espai, les exploracions i el personal continua sent el mateix. Segons Moreno, “hi ha hagut dies que hem tingut demores molt més llargues, anant-se’n a tres hores o tres hores i escaig, quan habitualment no acostumàvem a tenir aquestes demores, en aquesta època de l’any”. Des del CUAP avisen també que l’arribada de l’hivern i la grip portaran més esperes. Tot i això, la valoració que fan del nou centre sanitari és molt positiva.

Cobertura a més de 120.000 veïns

El nou CUAP Gràcia té sala d’espera, atenció, triatge, boxes, sala d’observació, laboratori i radiologia per atendre aquelles urgències que no requereixen ingrés hospitalari. Aquest equipament treballa en xarxa amb els centres d’atenció primària (CAP), i hospitals de referència. Dona cobertura a una població de més de 120.000 veïns de tot el districte de Gràcia i una part d’Horta-Guinardó, usuaris dels CAP Larrard, Vallcarca, Vila de Gràcia, Pare Claret i Sanllehy.