El rei Felip VI ha rebutjat la “violència i la intolerància” en el seu discurs durant l’entrega dels Premis Princesa de Girona 2019. Mentre a les portes del Palau de Congressos (on s’ha fet el lliurament) hi havia centenars de persones protestant per la presència del monarca, Felip VI ha mostrat el seu compromís amb els valors “d’una Catalunya orgullosa”:

“Aquests valors representen, sens dubte, la millor història de Catalunya. No poden ni han de ser un record del passat, sinó una realitat efectiva del nostre present i del futur, una realitat en la qual no poden tenir cabuda ni la violència, ni la intolerància ni el menyspreu als drets i les llibertats dels altres”

El cap d’estat, a més, ha insistit que Espanya és un “estat democràtic i constitucional” i ha recordat que és “un poble que va decidir, fa més de 40 anys, retrobar-se per conviure junts i en llibertat sota principis democràtics“. En aquest sentit, Felip VI ha afegit que fa 40 anys també es va decidir “reconèixer el valor de la seva diversitat i afrontar amb lleialtat i confiança la superació del passat“.

Aquestes paraules han arribat després que el monarca hagi elogiat la trajectòria dels guardonats en els Premis Princesa de Girona 2019. L’ha precedit la princesa Elionor, que per primera vegada ha fet un discurs públic en català.