Tots els candidats a l’alcaldia de Barcelona han passat durant la campanya electoral pel programa ‘bàsics, de betevé, amb motiu de les eleccions municipals del 2023. En un moment de l’entrevista, se’ls demana que responguin tres preguntes formulades per entitats de la ciutat. Abans de saber la pregunta, els alcaldables poden escollir tres entitats, d’un total de 18, a qui resoldre els seus dubtes o preocupacions.

Tot seguit, et detallem quines són les preguntes que fan les entitats de Barcelona als candidats de les eleccions municipals de la ciutat i, també, les que han respost els alcaldables.

Les preguntes d’Amics de la Rambla i el RACC, les més populars

Amics de la Rambla i el RACC són les dues entitats que han triat més candidats, sis i cinc, respectivament. En el cas d’Amics de la Rambla, han traslladat la preocupació pel fenomen dels narcopisos i el tràfic de drogues a Ciutat Vella. El president, Fermín Villar, ha assegurat que aquest és el principal problema del districte. Per això, ha demanat als alcaldables què hi proposa el seu programa electoral. Hi han donat resposta Ernest Maragall (ERC), Ada Colau (BComú), Xavier Trias (TriasxBCN), Jaume Collboni (PSC), Eva Parera (Valents) i Gonzalo de Oro (Vox).

El RACC ha preguntat als candidats com garantiran la fluïdesa als accessos metropolitans i què faran per reduir la congestió a l’Eixample, sobretot als carrers més propers a la superilla. Hi han contestat Ada Colau (BComú), Anna Grau (Cs), Daniel Sirera (PP), Eva Parera i Gonzalo de Oro.

El socialista Jaume Collboni s’ha estimat més donar contestar a l’Associació PTP, per a la promoció del transport públic, que ha denunciat que en aquest mandat s’ha descuidat la inversió en el servei de bus. En canvi, de moment, ha quedat sense resposta una altra pregunta que també aborda la mobilitat, però en bici. Des del BACC, volien saber si els caps de llista regalarien una bicicleta a un familiar seu de 14 a 16 anys per moure’s diàriament per la ciutat.

Preocupació per les botigues a tocar de les estacions de Sants i la Sagrera

I la inquietud de la Barcelona Comerç per la competència als eixos comercials situats a tocar de les estacions de Sants i la Sagrera, també ha obtingut resposta. Quatre candidats s’han compromès a treballar per protegir el petit comerç: Colau, Collboni, Trias i Sirera. La candidata de la CUP, Basha Changue, va triar contestar a la FAVB, igual que Ada Colau.

Arrels demana habitatge i més espais per a persones sense llar

Changue, Maragall i Trias han seleccionat la pregunta d’Arrels Fundació, que demana habitatge i espais per a les persones que dormen al carrer. Trias ha assegurat que el primer que farà com a alcalde serà visitar aquesta entitat, i Maragall pensa complir les reivindicacions “legítimes” de l’entitat. Ha explicat que està inclòs en el seu programa. La candidata de la CUP ha proposat que l’impost de terrasses es destini a polítiques de sensellarisme.

En canvi, els candidats de PP, Ciutadans i Valents han explicat al ‘bàsics’ que són partidaris de rebaixar els impostos en resposta a la pregunta plantejada pel Gremi de Restauració.

Preguntes amb un sol candidat

Quatre entitats han rebut només una resposta dels candidats a les entrevistes del ‘bàsics’. Anna Grau ha contestat a la PAH que les persones que han estat desnonades i estan en llista d’espera per tenir un pis tenen més possibilitats d’aconseguir-lo a Càritas que no pas de l’administració.

La pregunta del Sindicat de Llogateres només l’ha resposta CUP. Changue ha assegurat que els lloguers de temporada no tenen una funció social i que s’han d’expropiar.

El republicà Ernest Maragall, per la seva banda, ha contestat a la pregunta de Nou Barris Acull sobre l’arrelament dels joves sense papers que estudien a Barcelona i que per qüestions burocràtiques als 16 anys no poden continuar. Maragall veu escletxes a les lleis vigents per anar més enllà i connectar l’estrangeria amb situacions regularitzades de formació professional i feina.

Vox ha estat l’únic partit a triar la Xarxa Veïnal del Raval, tot i que no ha sabut respondre a la pregunta sobre la requalificació de la plaça dels Àngels per ampliar el MACBA. De Oro ha assegurat que els falta molta informació perquè encara no són a l’Ajuntament.

Preguntes sense resposta

De les 18 entitats que han plantejat una pregunta, algunes no han obtingut resposta. A banda del BACC, l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció, Resistim al Gòtic, Dincat, Càritas i Apartur són les associacions que no ha escollit cap dels polítics que han passat pel ‘bàsics’.

Jordi Camprubí Paretas, de l’Observatori Ciutadà contra la Corrupció

Lucía Delgado, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH)

Rosa Oliveres, de Nou Barris Acull

Pròsper Puig, de Barcelona Comerç

Salva Vendrell, del Gremi de Restauració de Barcelona

Martí Cusó, de Resistim al Gòtic

Carmela Torró, de la Xarxa veïnal del Raval

Enric Aragonès, del Sindicat de Llogaters

Ferran Busquets, d’Arrel Fundació

Josep Mateu, del RACC

Ana Menéndez, de la FAVB

Adrià Arenas, del BACC

Georgina Montesinos Zaragoza, de la PTP

Fermín Villar, d’Amics de la Rambla

Raquel Arriaza, de Dincat

Salvador Busquets, de Càritas

Enrique Alcántara, d’Apartur

Manel Bonet, d’Eixample Respira

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?