Façana Parlament de Catalunya

La inhabilitació de Quim Torra és la primera a un president de la Generalitat en actiu, però la Llei de la presidència ja preveu aquest supòsit i quin procés s’engega per substituir-lo. Quan la sentència sigui efectiva, el vicepresident Pere Aragonès rellevarà Torra, però no podrà convocar eleccions i tot el govern quedarà en funcions.

Quan deixa de ser president? I qui substituirà Torra?

Quan el TSJC notifiqui la sentència a Quim Torra, deixarà de ser president de la Generalitat. La llei estableix que si un president és destituït del càrrec per una inhabilitació, el substitueix el vicepresident i la presidència del Parlament ha d’iniciar el procés per decidir nou president/a. Com a substitut de Torra, però, Pere Aragonès no podrà designar ni destituir consellers, i tampoc dissoldre anticipadament la legislatura.

Com queden les eleccions a Catalunya?

Fa mesos que es van anunciar eleccions a Catalunya, però la sentència i ratificació del Suprem determinaven el calendari. En el moment en què la sentència sigui efectiva, el president del Parlament, Roger Torrent, té 10 dies per consultar als grups polítics si hi ha un candidat a la presidència de la Generalitat. Si durant dos mesos no se n’ha escollit cap, la legislatura queda dissolta automàticament i es convoquen eleccions al Parlament de forma immediata. Els comicis hauran de ser 54 dies després. Tot plegat, les situa pels volts de febrer.

Mobilitzacions contra la sentència del Suprem

Un cop coneguda la inhabilitació ja s’han convocat diverses mobilitzacions. A Barcelona, Òmnium Cultural i l’Assemblea Nacional Catalana han convocat una concentració a les 19 h a la plaça de Sant Jaume.

També el CDR del Barcelonès havia convocat a una mobilització un cop se sabés la sentència. En aquest cas, la convocatòria és als Jardinets de Gràcia a les 19.30 h.