El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha negat a declarar en el judici en què se l’acusa de desobediència perquè assegura que la sentència ja està dictada. Els fets que es jutgen són els de no haver atès l’ordre d’aquest tribunal de retirar la pancarta amb un llaç groc que demanava la “Llibertat dels presos polítics” el setembre passat.

Torra acusa el tribunal de no ser neutral

Torra ha comparegut tres minuts davant del jutge instructor Carlos Ramos, i li ha comunicat la voluntat d’acollir-se al dret a no declarar. “Li he dit que no era un tribunal neutral, que digués el que digués, la sentència ja està escrita”. El president de la Generalitat considera que el judici “s’inscriu a la persecució política contra els independentistes catalans”, i ha rebutjat respondre també a la seva defensa. “Li he dit que segur que ell tenia molta feina i jo també, i que millor que ho deixéssim aquí”.

L’acusat ha arribat pocs minuts abans de les 9 h al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), acompanyat pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de la Presidència, Meritxell Budó i representants de JxCat, ERC, la CUP i entitats independentistes.

La segona causa pels fets de la pancarta

Es tracta de la segona causa penal oberta contra Torra, després que al desembre el president ja va ser condemnat a un any i mig d’inhabilitació per als mateixos fets: no haver despenjat a temps la mateixa pancarta del balcó del Palau durant el període electoral, tal com li ho havia ordenat la Junta Electoral Central (JEC). La setmana passada el Tribunal Suprem va celebrar la vista per revisar el recurs de cassació i en els propers dies o setmanes anunciarà si inhabilita el president Torra de forma definitiva.

La denúncia per la qual Torra estava citat aquest dimecres la va presentar Impulso Ciudadano, que demanava, com a mesura cautelar, que es requerís al president per despenjar la pancarta. Per aquesta associació, el llaç groc i el missatge de la pancarta no representava tots els ciutadans i no hi havia cap fonament jurídic per haver-la col·locat. El tribunal va estimar la petició i va donar un termini de 48 hores a Torra per fer-ho. El president, però, no va atendre l’ordre a temps al·legant el seu dret a la llibertat d’expressió i per això ara està investigat per desobediència.