El Tribunal Suprem ha decidit per unanimitat inhabilitar el president Quim Torra per haver desobeït l’ordre de la JEC i no haver despenjat a temps la pancarta amb un llaç groc i “Llibertat presos polítics” durant la campanya electoral del 28-A. 11 dies després de la vista del recurs, els cinc magistrats finalment han decidit ratificar la sentència d’un any i mig d’inhabilitació amb què Torra va ser condemnat pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desobediència.

És la primera vegada que es condemna un president de la Generalitat en actiu. La sentència és ferma i ja és efectiva, ja que el TSJC, que és qui va jutjar-lo, li ha notificat aquest dilluns a la tarda a Torra de forma personal.

En la interlocutòria, el TSJC declara ferma la sentència i fa efectiva des d’aquest dilluns mateix la inhabilitació de Quim Torra com a president de la Generalitat. Va però una mica més enllà i demana al vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que activi els mecanismes per substituir el president. Finalment, també ha convocat una audiència el proper 5 d’octubre per fixar com Quim Torra pagarà la multa de 30.000 euros a què també ha estat condemnat.

Va desobeir de forma “contumaç i obstinada”

En la sentència, de 132 pàgines, el Suprem considera que Torra es va resistir de forma “contundent, reiterada, contumaç i obstinada” a acatar l’ordre de la JEC. Per això confirma la inhabilitació i la multa de 30.000 euros per un delicte de desobediència.

D’aquesta manera, l’alt tribunal ha rebutjat totes les al·legacions de Torra, inclosa la llibertat d’expressió. Diu que “no s’està analitzant la llibertat d’expressió, que té com a ciutadà lliure per fer manifestacions o actes que reflecteixin la seva identitat política”. El Suprem deixa clar que l’ha condemnat per desobediència per “no acatar les ordres reiterades d’un òrgan constitucional”, que era competent durant la campanya electoral, remarca.