Carlos Lesmes

L’absència del rei Felip VI ha marcat l’entrega de despatxos judicials que s’ha celebrat aquest divendres a la seu de l’Escola Judicial de Barcelona, situada a Collserola. En el seu discurs, el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha dit que “sentim una enorme pena per aquesta absència”. Segons la Moncloa, el monarca no hi ha assistit per “raons de seguretat”.

Segons Lesmes, la presència del rei va “més enllà d’allò protocolari” perquè el monarca “respon al vincle constitucional de la Corona amb el Poder Judicial”. Per això, ha expressat el seu desig que Felip VI pugui seguir “encoratjant amb la seva presència a Barcelona als nous jutges”, un fet que, segons Lesmes, era tradició de fa més de 20 anys. “Reitero la nostra pena pel què ha passat, siguin quines siguin les circumstàncies que ho han motivat”, ha dit.

El president del CPGJ no ha estat l’únic que ha mostrat el seu malestar per l’absència del rei. També ho ha fet la número u de la nova promoció, Cristina Menéndez, que ha dit que alguns companys no han assistit per “desencant”. Segons fonts del TSJC, han assistit a l’acte d’entrega de despatxos 47 dels 62 nous jutges. Dels 15 restants, sis han justificat l’absència pel coronarivus, mentre que la resta no ha esgrimit cap motiu.

L’acte ha acabat amb un “Viva el rey” que ha entonat, de forma improvisada, un vocal del CGPJ que estava a primera fila. L’auditori ha respost enèrgicament amb una “Viva”.

56 dels 62 jutges, a Catalunya

La 69a promoció de l’Escola Judicial consta de 62 jutges (33 dones i 29 homes). D’aquests, 56, pràcticament la majoria, aniran destinats a Catalunya, on hi ha la major part de vacants, segons el CGPJ. Els altres sis aniran a òrgans judicials de les Balears, les Canàries i Extremadura.

Pel que fa les comunitats que aporten més magistrats, la primera és Andalusia, que n’aporta 11, seguida de Madrid (9), l’Aragó (7), Catalunya (6) i la Comunitat Valenciana (5). La mitjana d’edat dels alumnes quan van ingressar a l’Escola Judicial el 2018 era de 28 anys, tot i que els dos més joves en tenien 23 i el més veterà, 35. Quan van arribar a l’Escola, havien dedicat una mitjana de quatre anys i set mesos a preparar les oposicions d’accés a la carrera judicial. Pel que fa a les preferències, l’àrea penal l’escull el 27,38 % dels membres de la promoció.