elecciones catalanas 2020

Quim Torra va anunciar que convocaria eleccions a Catalunya el 2020 després de la dissolució anticipada del Parlament. Ara, però, amb la crisi del coronavirus a Catalunya i l’estat d’alarma i el confinament tot ha quedat aturat. Torra ha exposat que la prioritat és fer front a la covid-19 i no anunciarà, de moment, data per a la convocatòria electoral. Inicialment les eleccions es preveien per la primavera, durant el mes de maig, però ara es retardaran, com la resta de convocatòries i esdeveniments previstos per aquests mesos.

El jutge pot marcar el calendari electoral?

Quim Torra està pendent del Tribunal Suprem per saber si ratifica la sentència del TSJC que l’inhabilitaria 18 mesos per col·locar i mantenir la pancarta a favor dels presos al balcó del Palau de la Generalitat. Si aquesta sentència ferma arriba abans que hagi anunciat la data de les eleccions catalanes, serà aquesta decisió del jutge la que engegarà el calendari electoral. Torra es trobaria inhabilitat i Pere Aragonès assumiria les funcions de la presidència durant uns dies, mentre s’activen els mecanismes per a la convocatòria electoral.

Per què hi haurà eleccions catalanes?

Són a conseqüència de la dissolució del Parlament de forma anticipada. Torra va explicar a la declaració institucional que posava fi a la legislatura i que convocaria eleccions a Catalunya un cop s’aprovessin els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2020, però, per ara, la data queda en suspèns.

Per què s’ha posat fi a la legislatura?

Quim Torra va assegurar que la crisi entre els dos socis de govern, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, amb l’episodi de tensió viscut al Parlament per la retirada del seu escó, ha deteriorat la confiança.