elecciones catalanas 2020

Quim Torra ha anunciat eleccions a Catalunya el 2020. El president de la Generalitat de Catalunya ha anunciat la dissolució anticipada del Parlament en una compareixença planificada a última hora.

Per què hi haurà eleccions catalanes?

Són a conseqüència de la dissolució del Parlament de forma anticipada. Torra ha explicat a la declaració institucional que posa fi a la legislatura i que convocarà eleccions a Catalunya un cop s’aprovin els pressupostos de la Generalitat per a aquest 2020. Ara bé, quin és el calendari per a les eleccions anunciades per Quim Torra?

Primerament, cal que el decret de dissolució del Parlament es publiqui al ‘Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya’. Això es podrà produir quan s’hagin aprovat els pressupostos, segons ha dit el president Torra. A partir d’aquí, caldrà fixar una data per a les eleccions a Catalunya. La convocatòria fixarà els comicis, que han de tenir lloc entre els 40 i els 60 dies hàbils següents a la data de publicació del decret al DOGC. Els dies hàbils són els dies laborables entre dilluns i divendres. Per tant, tenint en compte els caps de setmana, les eleccions no se celebrarien fins, almenys, 54 dies després de la convocatòria.

És probable que les eleccions es facin abans de l’estiu, com a molt d’hora al maig. El pressupostos es debaten al Parlament en el ple del 12 i 13 de febrer, i es votaran definitivament el 18 de març. Si les eleccions es convoquessin immediatament després de l’aprovació dels pressupostos, se celebrarien com a molt aviat el 13 de maig. Enlloc de 54 dies, en aquest cas seria 56 dies més tard, ja que cal afegir-hi els dos dies festius de la Setmana Santa.

Per què s’ha decidit posar fi a la legislatura?

Torra ha assegurat que la crisi entre els dos socis de govern, Junts per Catalunya i Esquerra Republicana, amb l’episodi de tensió viscut al Parlament per la retirada del seu escó, ha deteriorat la confiança.