Mossos d'Esquadra

Els Mossos d’Esquadra estan en alerta màxima per les possibles mobilitzacions de protesta contra la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. El comissari cap de la policia catalana ho concreta en dues instruccions que ha avançat ‘El Periódico’ i a què ha tingut accés betevé. Les ordres modifiquen els horaris de la Brigada Mòbil (BRIMO) i de les Arro, “amb l’objectiu de maximitzar i garantir la seva capacitat de resposta“.

En el cas concret de la Brimo, se’n modifiquen els horaris i s’obliga els efectius que no estiguin treballant a mantenir-se “localitzables en els termes que estableix la guàrdia no presencial”. Pel que fa a l’Arro, les unitats es podran activar en qualsevol moment, i no amb set dies d’antelació, com fins ara. La instrucció preveu canvis en els torns de treball “si s’arriben a configurar escenaris d’ordre públic de màxima complexitat durant diversos dies“.

L’activació del pla operatiu Minerva al màxim nivell es basa en “informes d’amenaces” de la Comissaria General d’Informació i valorant “escenaris similars anteriors”. Les previsions amb què treballen és que la sentència que ha de resoldre el recurs presentat per Torra contra la inhabilitació dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya es faci pública “de forma imminent”.

Possibles mobilitzacions ciutadanes “massives i esteses”

Les ordres dictades pel comissari cap de la policia catalana, Eduard Sallent, parteixen d’una resolució superior, del director general dels Mossos, Pere Ferrer, a què també ha tingut accés betevé. Al text, Ferrer justifica la decisió “per donar la cobertura policial necessària a un possible increment de les mobilitzacions ciutadanes que podrien ser en molts casos massives i esteses per Catalunya“.

Per Ferrer, les circumstàncies requereixen “planificar la màxima presència de recursos policials” i adoptar “mesures de caràcter excepcional“. En concret, apunta que algunes mobilitzacions podrien tenir una “repercussió directa en la mobilitat de les persones i, de forma directa o indirecta, en el teixit productiu de Catalunya”.

Les instruccions es mantindran vigents fins a “nova ordre” o fins que el pla operatiu Minerva deixi d’estar en màxima alerta. En aquest temps, queden el suspens les sol·licituds de “permisos per assumptes personals, hores acumulades o guàrdies no presencials” que es presentin a partir d’ara, unes peticions que Ferrer alerta que podrien denegar-se.

Preveuen “tots els escenaris que hi poden haver”

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat en una entrevista a TV3 que “tenim la previsió de tots els escenaris que hi poden haver”, una previsió que ha remarcat que es fa de manera preventiva, tenint en compte, a més de la possible inhabilitació de Torra, el segon aniversari del referèndum de l’1 d’octubre.

Sàmper ha remarcat la importància de treballar amb previsió perquè “si som capaços d’avançar-nos a possibles incidències violentes, evitarem actuacions dels Mossos”. Tot i això, ha evitat donar-ne detalls, argumentant que “la discreció perquè les coses es puguin portar amb la millor professionalitat m’obliga a no parlar més d’aquest tema”.