El Ple d’aquest divendres a l’Ajuntament ha donat llum verda definitiva a la reserva del 30 % per a habitatge protegit en les noves promocions privades i grans rehabilitacions. La mesura ha rebut un suport ampli del plenari, amb els vots a favor de BComú, ERC, el PSC, la CUP i els dos regidors no adscrits. Cs s’ha abstingut i el PP hi ha votat en contra.
Aprovat el Compte General del 2017
L’oposició ha tornat a carregar contra la gestió econòmica del govern d’Ada Colau durant el debat del Compte General de l’exercici del 2017 que, finalment, ha estat aprovat amb els vots a favor de Barcelona en Comú, ERC i el PSC, el vot en contra del PP i les abstencions de Cs, el PDeCAT i la CUP. El PDeCAT, Ciutadans i el PP han criticat que no s’ha limitat l’adjudicació directa dels contractes com s’havia compromès a fer Barcelona en Comú, i les subvencions que el govern dona a entitats amb afinitats polítiques.
El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, però, s’ha defensat dient que en contractació pública s’ha fet un “canvi important”, incrementant el nombre de proveïdors, tot i que també ha reconegut que “es pot anar més enllà”. Els socialistes, tot i criticar-ne alguns aspectes, hi han votat a favor per “corresponsabilitat” pels mesos que van estar a l’equip de govern municipal. ERC i la CUP, tot i les crítiques, han volgut prioritzar, diuen, que els comptes tirin endavant, perquè així puguin ser fiscalitzats.
Aprovades de forma definitiva la creació de noves taxes
El plenari ha aprovat definitivament la creació de la taxa que gravarà els autocars turístics que aparquin a Montjuïc. Ha estat possible gràcies al vots favorables de Barcelona en Comú, el PDeCAT, Cs, ERC, PSC, CUP i els regidors Ardanuy i Puigcorbé, i el vot contrari del PP. També s’ha aprovat de forma definitva la taxa per a la utilització de les instal·lacions de transport d’energia, amb els vots a favor de tots els grups i l’abstenció del PP. Ha estat una mesura molt celebrada per la CUP i el regidor no adscrit Juanjo Puigcorbé. Tots els grups municipals han criticat la poca ambició de les taxes aprovades i el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha insistit en remarcar que l’Ajuntament no té competència en matèria fiscal. Pisarello ha afegit que estan obligats per la constitució a fer pagar més qui més poder adquisitiu té, a qui més contamina o als especuladors.
Acord amb la Generalitat per invertir en lloguer social
El plenari ha votat per unanimitat autoritzar a l’Institut Municipal de l’Habitatge a formalitzar un préstec per un import màxim de 20 milions d’euros a la Generalitat per destinar-lo a promoure habitatges de lloguer social. La regidora del PDeCAT, Sònia Recasens, ha recriminat a l’alcaldessa Ada Colau que no hagi aprofitat el debat per agrair l’acord de fa uns dies amb la Generalitat per augmentar en 64 milions d’euros la inversió en habitatge assequible. Cs, el PSC i el PP, però, creuen que no s’ha d’agrair res al govern català i que, en tot cas, la Generalitat únicament està complint amb la seva obligació per primer cop en molt de temps. El regidor d’Habitatge, Josep Maria Montaner, també ha matisat l’aportació que fa la Generalitat en comparació amb l’esforç d’inversió municipal.
Medalla al Mèrit Cívic a Fundació Proactiva Open Arms
El plenari ha aprovat pràcticament de forma unànime la concessió de la Medalla al Mèrit Cívic a la Fundació Proactiva Open Arms per la tasca humanitària de salvament de persones al Mediterrani i la implicació en la defensa i protecció dels drets humans. Li han donat suport PDeCAT, Cs, ERC, PSC i PP i s’hi ha abstingut la CUP. Tant el tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens com el regidor del PDeCAT han apel·lat a la necessitat de la UE de fer-se càrrec de la dramàtica situació al Mediterrani i han al·lertat sobre l’augment a Europa dels discursos xenòfobs i racistes. Malgrat el suport, el regidor Collboni, del PSC ha criticat la imatge dels menors no acompanyants dormint aquests dies a les comissaries de policia. Collboni ha criticat que ni Barcelona en Comú ni el PDeCAT hagin deixat presentar al seu grup una moció d’urgència en aquest sentit.
Colau s’emociona amb l’aprovació de reservar un 30 % a habitatge protegit
Ampli suport del plenari a la mesura que reserva el 30 % d’habitatge protegit en les noves promocions privades i les grans rehabilitacions. Tots els grups hi han votat a favor, excepte Cs que s’ha abstingut, i el PP que hi ha votat en contra. Ara, però, aquesta modificació del Pla General Metropolità haurà de rebre l’aprovació definitiva de la Generalitat. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha emocionat en donar les gràcies a totes les entitats, com la PAH o el Sindicat de Llogaters, que eren presents a la Sala de Plens i que han impulsat aquesta mesura. “Gràcies per anar per davant de totes les institucions”, els ha dit amb la veu trencada. Per Colau “aquest és el primer cop que es comencen a fer mesures reals i no retòriques”, i ha instat tots els grups que l’han aprovat a aplicar la mateixa majoria perquè també pugui tirar endavant a l’àrea metropolitana de Barcelona. El Ple també ha aprovat amb els vots de tots els grups, excepte dels populars, declarar tota la ciutat com a àrea de tanteig i retracte. Això permetrà que l’Ajuntament tingui dret a compra preferent per destinar solars i edificacions a habitatge social.
L’oposició carrega contra el govern de Colau pensant en les eleccions
En l’apartat del plenari dedicat a les proposicions dels grups s’han intensificat les crítiques contra el govern municipal, algunes amb missatges que donen per acabat el mandat d’Ada Colau. Quan falta poc més de mig any per les eleccions, els grups han tingut paraules dures pel consistori a l’hora de debatre temes relacionats amb les inversions, l’estat dels comptes municipals i la seguretat. Ciutadans ha parlat de “final de cicle” i de “legislatura perduda”. També des del PDeCAT, el regidor Jaume Ciurana, ha assegurat que “Barcelona no funciona” i que aquesta és una realitat “cada vegada més evident”, mentre que Montserrat Ballarín, del PSC, considera que la ciutat “viu al límit”. Els socialistes i també Ciutadans han lamentat que les llàgrimes d’Ada Colau durant l’aprovació de la mesura que destina el 30 % de les noves promocions i grans rehabilitacions a habitatge protegit no es repeteixen també davant dels veïns que denuncien els problemes de seguretat i d’incivisme que hi ha a la ciutat. La CUP s’ha volgut desmarcar d’aquest discurs “alarmista” que es fa des de l’oposició.
Informe i debat sobre la circulació de les bicis
El plenari ha aprovat amb el vot a favor de tots els grups (PDeCAT, Cs, ERC, PSC, Ardanuy i Puigcorbé) i el vot en contra de la CUP una proposició del PP perquè el govern elabori un informe sobre la millora de la seguretat viària dels ciclistes. A partir del mes de gener les bicicletes hauran de circular per la vorera i és per això que els populars reclamen al govern, en el termini de dos mesos, que faci una campanya informativa i de sensibilització adreçada als ciclistes i obri un debat sobre la tinença d’assegurances i matrícula a les bicis així com l’ús del casc. Per a tots els grups és clau millorar la seguretat viària a la ciutat per garantir una millor convivència. La CUP creu que les assegurances de la llar o personals poden cobrir els accidents i dubta de com s’aplicarà la normativa als menors d’edat que facin ús de la bicicleta.
Demanar a l’Estat que reguli el preu dels lloguer
Barcelona en Comú ha proposat instar al govern central a aprovar un decret-llei contra la pujada dels preus del lloguer. La mesura s’ha aprovat amb el suport de tots els grups municipals menys el PP, que hi ha votat en contra i Ciutadans, que s’hi ha abstingut. Tot i tirar endavant, el govern municipal ha rebut la crítica de diversos partits, com ara la CUP i Cs, que han demanat que l’Ajuntament exerceixi les seves competències en matèria d’habitatge.
Suport al RIF
A proposta de la CUP, el ple ha aprovat refermar el suport als drets humans al RIF i instar a l’Oficina d’Asil i Refugi a donar asil als rifenys que fugen del seu país d’origen. El PSC i Cs s’han abstingut. El PP hi ha votat en contra i la resta de partits s’hi han postulat a favor.
L’Ajuntament farà pública l’auditoria de l’espai públic
Ciutadans ha demanat a l’Ajuntament que presenti els resultats de les auditories de l’espai públic. El grup municipal ha dit que tot i invertir 280 milions d’euros a la neteja de la ciutat, encara hi ha queixes. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha destacat que és el contracte més important de la ciutat i ha dit que estan disposats a veure què cal millorar. Sanz s’ha compromès a fer públics els resultats de l’auditoria.
Picabaralla sobre la seguretat i l’incivisme
El Partit Popular ha qüestionat les polítiques de seguretat a la ciutat. El líder del PP, Alberto Fernández Díaz, les ha qualificat de “fracàs”. Ha demanat explicacions per les dades d’incivisme i inseguretat i ha dit que “el delicte és capital i Barcelona ja és capital de la inseguretat”. El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha defensat l’actuació municipal. Ha destacat les reunions de l’Ajuntament amb Interior, Justícia, la fiscalia, el Cap de Mossos de l’Àrea Metropolitana i la Jutgessa degana. I ha contraatacat, acusant el PP de demanar allò que no han fet, després d’haver “afeblit les polítiques públiques, inclosa la seguretat”. També Ciutadans ha qüestionat la seguretat de la ciutat.
La líder de la formació, Carina Mejías, ha posat d’exemple l’apunyalament d’aquest matí al carrer de Carretes. L’alcaldessa, Ada Colau, ha elogiat la feina de la Guàrdia Urbana, s’ha mostrat “molt orgullosa” de les tasques de seguretat tant del cos com del Comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens. Ha reiterat que calen “més efectius dels Mossos d’Esquadra”. També s’hi ha referit el líder dels socialistes, Jaume Collboni. Ha acusat el govern municipal de tenir “un problema de credibilitat” pel què fa a la seguretat. Ha afegit que “el problema és al carrer i les dades ho han corroborat”.
Arbitrarietat en l’aplicació de les ordenances
El portaveu del PP, Alberto Fernández Díaz, ha acusat el govern municipal d’afavorir el sector independentista en l’ús de l’espai públic. Ha posat d’exemple l’acampada de la plaça de Sant Jaume. L’alcaldessa ha negat rotundament aquestes afirmacions. Ha posat d’exemple que l’Ajuntament s’ha personat en l’acusació de l’agressió física i verbal que va patir una dona al parc de la Ciutadella mentre retirava llaços grocs.
Declaracions institucionals
El ple municipal ha acabat amb la lectura de les quatre declaracions institucionals que han rebut prou suport de la cambra. En primer lloc, a proposta del Grup Municipal de Barcelona en Comú, s’ha expressat el rebuig a les exportacions d’armes a l’Àrabia Saudita. En segon lloc, El Grup Municipal Demòcrata ha encapçalat el compromís amb el principi de separació de poders, la justícia, la democràcia, la llibertat i els drets civils i polítics. També s’hi ha expressat la commemoració del referèndum de l’1 d’octubre, a petició d’Esquerra Republicana. Finalment, el PSC ha demanat reconèixer la reivindicació del col·lectiu de les Kellys, que han estat presents al Saló de Plens.